Életmód

Durván leárazzák az ikonikus vidéki szellemtanyát

A miskolci Szentpéteri kapu 70. szám alatt elhelyezkedő 117 lakásos toronyház felújítási kötelezettséggel eladó, de csütörtöktől jó eséllyel olcsóbban, mint eddig, írta meg a boon.hu.

A húszemeletes épületre a Miskolc Holding Zrt. immár esztendők óta sikertelenül keres vevőt. Az 1968-ben épült lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozták meg, majd – miután egyetlen jelentkező sem akadt – egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat.

A lap információi szerint azóta sem akadt olyan érdemi befektető, aki jelentkezett volna az épületre, ezért az önkormányzat lépéskényszerbe került.

A február 29-re összehívott közgyűlésén újra napirenden lesz a Szentpéteri kapu 70. szám alatti toronyház sorsa. Az erről szóló napirendi pont összefoglalójában megemlítik, hogy „az ingatlant a Miskolc Holding Zrt. folyamatosan hirdeti, de mindeddig nem érkezett vételi ajánlat annak megvásárlására. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, mely alapján javasoljuk a korábbi döntések módosítását.”

Az új értékbecslés mintegy 505 millió forintban határozza meg az épület kikiáltási árát. Amennyiben a közgyűlés igent mond a javaslatra, akkor a jövőben ilyen áron keresnek rá vevőt.

Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül.

Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége – akkori árakon – valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Mivel nem állt rendelkezésre a megígért pénz, így nem sikerült elindítani a projektet, az épület azóta várja jobb sorsát.

Miskolcon ezzel együtt történnek jó dolgok is: Valentin-napon az ország legnagyobb szíve tündökölt itt, egy 60 éves toronyház tetejére pedig csillagvizsgáló épült.

Kapcsolódó
60 éves a toronyház tetejére épült miskolci csillagvizsgáló
A csillagvizsgáló egy gimnázium udvaráról került fel a kilencemeletes toronyház tetejére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik