Életmód

Babettával mennek Afrikába a dél-alföldi motorosok

wikimedia commons
wikimedia commons
Babettával indul Afrikába egy szatymazi és egy hódmezővásárhelyi motoros, Farkas Gábor és Barta Zsolt, akik nem először vágnak neki nagy túrának.

Balaton, Adria, Fekete- és Balti-tenger, Athén, magyarországi kiskör, Grossglockner (erre az ötből csak ketten jutottak fel), Transzfogarasi út, Transalpina és Zakopane a Magas-Tátrában. Egy komoly túramotoros is büszke lenne ezekre az utakra, hát még Gáborék, akik Babettával járták meg a mo­torosok legendás túraútvonalait – írta riportjában a Délmagyarország.

A történet több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött. Minden annak köszönhető, hogy Gábor egy ismerőse megbukott a szakmunkásvizsgán. Osztálytársai viszont elindultak a Balatonra szórakozni. Gábor azt tanácsolta a fiatalembernek, menjen utánuk Babettával. Ő pedig ment. A sztorit megírtuk 2013 augusztusában Balázs, a balatoni babettás címmel. Innen kapott kedvet a kirándulás­hoz Gábor, majd heten ne­­kivágtak az út­­nak. A déli partig 8-9 óra alatt jutottak le, aludtak egyet, majd indultak is vissza Szegedre.

A nagyobb emelkedők előtt lánckereket is cserélnek a na­gyobb nyomaték miatt. Ilyenkor leterítik a szerelőszőnyeget, és szerelnek.

A leghosszabb egy nap alatt megtett táv 420 kilométer volt. Az átlagsebesség 25-26 kilométer óránként, a csúcssebesség akár 40 is lehet, cucc nélkül még 41 is.

Nem csak a túráknak élnek, minden évben el­­zarándokolnak Csehországba, a Babetta hazájába, ahol egy 12 órás versenyen vesznek részt. A Budapest–Szeged ralit is le­nyomják minden évben. A két város közti távolságot földúton kell megtenni.

Motoros körökben igazi sztárok a mi babettásaink: rendszeresen hívják őket előadást tartani kiállításokra, motoros találkozókra. Az Utazás kiállításon standjuk is volt, és egyszer a legjobb előadó kö­­zönségdíját is elhozták

– írja a lap.

A babettások idén Afrikába men­­nek, már elkezdődött a fel­készülés. A start április 25-én reggel 6 órakor lesz a Bajai úti körforgalomnál.

A cél, hogy Spanyolországból áthajózzanak Afrikába, majd egy rövid, 100-150 kilométeres kör után indulnak vissza. Az optimista tervek szerint egy hónap, a kevésbé derűlátó becslés szerint 50 nap alatt teszik majd meg az oda-vissza több mint 3000 kilométeres távot.

Aki még a nagy kaland előtt szeretne találkozni Gáborral és Zsolttal, valamint a legendás világjáró Babettákkal, az megteheti április 13–14-én a dél-alföldi babettás találkozón, Szatymazon.

(Nyitóképünk illusztráció!)

Kapcsolódó
Biztonságosabban lehet motorozni Borsodban és Baranyában
Évente 1200-1300 motoros baleset történik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik