Mozaik

Újra felbukkant a monumentális spanyol kőkör

twitter / María Juarez
twitter / María Juarez
A természet besegített a régészeknek.

Hétezer éves megalitok kerültek elő egy víztározó medréből – írta a Promotions.

Kapcsolódó
Felszínre került egy 19. században elsüllyedt falu
A walesi Vyrnwy-tó vize részben elpárolgott, felszínre kerültek Llanwddyn falu maradványai.

A világ számos pontján találtak már a brit Stonehenghez hasonló építményeket, a monumentális emlékek funkciójáról a szakemberek véleménye is megoszlik. Idén nyáron Európa szerte szenvednek a hőségtől, több országban hőmérsékleti rekordok dőltek meg. Spanyolországban és Portugáliában többen is életüket vesztették a közel 50 Celsius fokos forróság következtében.

twitter / Loour Miranda

A páratlan mértékű aszálynak köszönhetően Spanyolország Cáceres tartományában egy ritkán látható műemlék látott napvilágot, őskori sziklakör került felszínre a területről elpárolgott víz alól. Legutóbb három éve történt meg, hogy láthatóvá váltak a pompás gránitsziklák, melyeket még Franco diktatúrája alatt, az 1960-as években árasztottak el.

A guadalperali dolmen néven ismert, spanyol Stonehenge-nek nevezett megalitokat a tudósok szerint mintegy időszámításunk előtt 5000 éve, a bronzkorban építhették. A 140 darab gránitsziklából álló építmény a spanyol régészek szerint templom és temető lehetett.

A tudósok szerint „Guadalperal kincsét”  az évszázadok során átépítették: eredetileg a kövekből álló kör készült el, majd később függőlegesen összeállított sziklákkal, menhírekkel bővítették. Az angliai Stonehenge-hez hasonlóan az oszlopokra végül vízszintes lapokat illesztettek. Ilyen módon építették a számos kontinensen ismert monumentális kőasztalokat, dolmeneket.

Kapcsolódó
Barlanglakást kínálnak a hőség ellen egy spanyol faluban
Bár kívülről nem látszik, belül csupa luxus.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik