Mozaik

Felszínre került egy 19. században elsüllyedt falu

Az évszázados romokhoz tódulnak az érdeklődők.

A walesi Vyrnwy-tó vizének nagy része elpárolgott, felszínre kerültek Llanwddyn falu maradványai – írta a CNN Travel.

Kapcsolódó
Eltűnhet a Földről Erdély különleges csodája
Számítások szerint emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó.

A Vyrnwy-tó Európa legnagyobb mesterséges víztározója volt, amikor 1891-ben befejeződött a megépítése. A tó Liverpoolt látta el édesvízzel. Amikor a Vyrnwy folyó völgyére gátat építettek, a völgyben fekvő Llanwddyn falut áthelyezték, mielőtt a terület víz alá került.

Walesben 2022. július 18-án rekordot döntött a hőmérséklet, az északkeleti Flintshire megyében, a Vyrnwy-tótól negyvenöt mérföldre 37,1 Celsius-fokot mértek – hatalmas a szárazság.

pixabay Ezen a felvételen a tó még korábbi, vízbőséges állapotában tündököl

A hosszú hetekig tartó hőségnek köszönhetően több más tóval együtt a Vyrnwy-tó vize is jócskán megcsappant. A víz alatt szunnyadó házak és utak hosszú évtizedek múltán ismét felszínre kerültek. Phil Blagg, walesi fotós fotós izgalmas fényképeket készített a nem mindennapi látványosságról.

A művész a CNN-nek elmondta, számára a legszebb tájrészlet az a híd, amely korábban a falu patakján ívelt át. Blagg szerint 130 év alatt a híd szinte semmit sem veszített eredeti szépségéből. A Blagg által készített felvételeken tisztán kivehető, hogy a kapuoszlopok, a házak és a falak egyes részei még mindig a helyükön vannak.

A falu eredetileg egy plébániatemplomból, két kápolnából, három fogadóból, 10 parasztházból és 37 házból állt, amelyek romjai ma is láthatók.

Kapcsolódó
Magányosan áll egy tó közepén Új-Zéland legfotogénebb fája
Minden évszakban csodálatos látványt nyújt.
Olvasói sztorik