Életmód

Rémálommá válhat a tavasz a pollenallergiások számára

pixabay
pixabay
Az enyhe időjárás miatt idén előbb megkezdődött a pollenallergiások kálváriája.

Itt a tavasz, beköszöntött a jó idő, mindenhol virágzásnak indultak a fák, bokrok, növények. Azonban a természet ébredése nem mindenkinek csoda, a pollenekre allergiások számára ez az időszak felérhet egy rémálommal. Ráadásul az enyhe téli időjárás miatt sokszor már jóval március előtt elkezdődhet a szenvedés, írta a Greendex.

Általában a szélbeporzású növények okozzák a panaszokat, hiszen a szél mindenhová elszállítja a könnyű kis pollenszemcséket.

A pollenszemcsék megtapadnak a bőrön, a ruhán, a tárgyakon, bejönnek a lakásba az ablakokon keresztül, szinte egész nap irritálva a pollenérzékenyeket.

Melyek a leginkább allergén növények a tavaszi időszakban?

Nagyon erős allergén az égerfa, a mogyoró és a nyírfa pollenje, ezek okozzák a legtöbb és legerősebb panaszokat.

pixabay

Hogyan lehet felkészülni az allergiaszezonra?Tekintettel arra, hogy az apró pollenszemcsék óriási távolságra eljuthatnak, teljesen elkerülni nem lehet őket, de meg kell próbálni minimálisra csökkenteni a velük való találkozást.

  • Mivel a pollenkoncentráció reggel 6 és déli 12 óra között a legmagasabb, lehetőleg ne tartózkodjunk ebben az időszakban a szabadban.
  • Kerüljük a szabadtéri munkavégzést, sportolást.
  • A lakásunk, autónk ablakait tartsuk zárva, hajnalban vagy késő este szellőztessünk, amikor már kisebb a koncentráció a levegőben.
  • A nap folyamán a hajunkba ragadt nagy mennyiségű pollent az esti hajmosással távolítsuk el.
  • Napközben folyó vízben többször mossunk kezet, majd arcot.
  • Fiziológiás sóoldattal mossuk ki az orrnyílásainkat
  • Szemtünetek esetén használjunk napszemüveget és műkönnyet.

Specifikus immunterápia

Az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat, az immunterápia, ám sajnos ez sem használ mindenkinek. Ezzel a módszerrel – akinél működik – megelőzhetjük az allergiás tünetek kialakulását.

Keresztreakciók

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények allergénszerkezete hasonló lehet egyes virágporokéhoz, így a fogyasztásuk ugyanolyan allergiás tüneteket okozhat, mint maga a pollen.

Milyen gyógyszerekkel lehet enyhíteni a kialakult tüneteket?

Számos biztonságos és szinte mellékhatások nélküli gyógykészítmény áll már az allergiások rendelkezésére. Ezek közül a legismertebbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhetőek, és az orrdugulást leszámítva enyhítik a szénanátha tüneteit.

Tavasszal virágzó növények

Éger

Enyhe időben már februárban vagy akár január végén is virágzásnak indulhat, de márciusban már biztosan számíthatnak kellemetlen tünetekre az égerfa pollenjére érzékenyek. Virágzása április végéig, május elejéig is eltarthat.

pixabay

Mogyoró

Szélbeporzású, barkájának pollenjei az enyhe téli időjárás miatt mostanában már decemberben is kínozhatják az allergiásokat, de februártól mindenképpen készíthetik a zsebkendőket az erre érzékenyek. A virágzás március hónapban tetőzik, és egészen április végéig is eltarthat.

Kőris

A rovarbeporzású fajták leginkább áprilisban virágoznak, ám ezek ritkábban okoznak tüneteket, mivel a pollenek nem szállnak úgy a szélben. A kőrisre érzékenyek újabb mélypontja május környékén várható, amikor a mediterrán térségből behurcolt olajfák kezdik meg virágzásukat.

Közönséges nyír

Pollenszórása márciustól májusig várható, áprilisi tetőzéssel. Egyetlen barkája hatmillió virágporszemet is termelhet, ezért a nyírfasorok, a nagyobb állományok jelentős gondot okozhatnak az allergiásoknak.

pixabay

Platán

Allergiás reakciókra leginkább áprilisban és májusban számíthatunk, amikor a termésről és a levelekről szóródó kis szőröcskék irritálhatják a szemet, az orrot, a fület és a torkot.

Fűz

Barkája a jól ismert húsvéti barka, amelyet csak zárt állapotban érdemes beltérbe vinni, különben eláraszthatja pollennel a lakást. A fűzfára érzékenyek márciustól május végéig számíthatnak kellemetlenségekre.

Nyár

Virágzása és pollenszórása legfőképpen márciusra tehető, ami április végéig is eltarthat, ilyenkor kell valódi allergiás tünetekkel számolnunk.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik