Életmód

Itt a tavasz, indulhat a viricselés

Frissítő, tápláló nedűhöz juthatunk.

A téli nyugalmi időszak után „visszatér” az élet a természetbe, a fák nedvkeringése is újraindul, hogy a gyökerek felől nedvességet és tápanyagot szállítanak a levelek, rügyek felé. Ezt a nedvet megcsapolva kapjuk a viricset – írja a Györgytea.

Az 1862-os Czuczor–Fogarasi szótár szerint

a virics „a szőlő kivételével, a növényekből, vagy azok magvaiból, gyümölcséből kifőzött, kisajtolt, kieresztett, kifolyott lé, nedv”.

A fák nedveit világszerte fogyasztják vitamin- ás ásványianyag-tartalma miatt. Erjesztve különféle italok is készítenek belőle. Hazánkban főként a nyírfa és a diófa nedvét gyűjtik. Székelyföldön és az Őrség egyes vidékein még ma is találkozhatunk a kifejezetten erre a célra faragott viricseskádakkal.

Így viricseljünk

Fúrjunk a fa törzsébe egy 6-8 centiméter mély, maximum 10 milliméter átmérőjű lyukat. Ebbe helyezzünk egy szorosan illeszkedő gumicsövet, aminek a végét tegyük egy fedeles gyűjtőedénybe.

A legtöbb viricset az egészséges, fiatal tudják adni. Figyeljünk arra, hogy csak annyi nedvet csapoljunk le, amennyit pótolni tud a fa.

A viricselés után a furatba tegyünk a fa saját ágából készített dugót, hogy megakadályozzunk a kártevők, kórokozók bejutását a fába.

A virics felhasználása

Nyersen fogyaszthatjuk például egy léböjtkúra alkalmával is, külsőleg is alkalmazhatjuk zsíros bőr kezelésére. Erjesztett formában gyógynövények kivonatolására is alkalmas, de kozmetikumok  összetevője is lehet.

Kapcsolódó
Így reagálnak a klímaváltozásra a szibériai nyírfák
Hamarosan a hegyi tundrák területét is meghódíthatják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik