Életmód

Nincs jó hatással a macskákra a tej

Getty Images
Getty Images
Egyre többen vásárolnak a „normál” tejek helyett különböző növényi „tejeket”, vagyis növényi italokat, egyrészt ételintolerancia miatt, másrészt etikai okokból. Felmerülhet a kérdés, hogy a macskáknak lehet-e adni belőle.

Az egyre inkább köztudott, hogy a tehéntej nem való a cicáknak. Ennek oka, hogy a felnőtt macskák szervezetében nincs laktáz enzim, ami a tehéntejben levő laktózt, vagyis tejcukrot lebontaná. A kismacskák szervezete viszont még termel laktáz enzimet, de kevesebbet, mint a tehéntej fogyasztásához szükség lenne, így nekik sem megfelelő táplálék, gyomorrontást, hasmenést eredményezhet.

Növényi “tejek”, laktózmentes tej

A Green Matters cikkében a mandulatejet és a zabtejet vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen hatással van a macskákra – ezt foglalta össze a Prove.

A mandulatejet fogyaszthatják, ám érdemes figyelni a mértékre. Nagyobb mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat, kisebb mennyiségben viszont még egészséges is lehet a számukra.

A mandulatejben lévő E-vitamin hasznos lehet a macska szőrzetének és a bőrének. Egyes tápanyagai pedig a bélrendszer megfelelő működését segíthetik elő. De az esetleg benne levő adalékanyagok, mint az édesítőszerek, tartósítószerek szintén gyomorproblémákat okozhatnak. A natúr, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó termékek jobb választást jelentenek.

Az állati eredetű, de laktózmentes tejeknek magasabb a cukor- és kalóriatartalma, ezért elhízást okozhatnak.

Mindezek mellett fontos figyelme venni az állatorvosok ajánlását, miszerint a macskáknak valójában egyetlen típusú folyadékra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek: vízre.

Kapcsolódó
Ettől a növénytől boldogságban úsznak a macskák
A macskamentának nem csak a cicáink örülnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik