Életmód

Börtönbüntetést kaphat Horvátországban az, aki elhagy egy állatot

Unsplash
Unsplash
Gyakran teheneket és juhokat is elhagynak.

Egyévnyi börtönbüntetést kaphat az, aki magára hagy egy állatot, legyen az az út szélén vagy bárhol máshoz – szól a szigorított horvátországi törvény, mely szerint bűncselekménynek számít az állatok elhagyása. Emellett súlyosbították az állatkínzásért kiszabható szankciókat is – közölte a One Green Planet.

Az április 2-tól életbe lépett szabályozás alapján, ha el is pusztul az elhagyott állat, akiért az adott illető felelős, két évre nőhet a börtönbüntetés hossza. Ugyanígy járhat az is, aki egynél több állatot hagy a sorsára. Amikor pedig bebizonyosodik, hogy az elkövetőt pénzszerzési vágy hajtotta, háromévnyi börtönbüntetésre is ítélhető. A bűnösöket eltilthatják az állattartástól akár öt évre is.

2021-ben az Animal Friends Croatia állatjóléti szervezet indított petíciót azért, hogy az állatok elhagyása számítson bűncselekménynek, javaslatukat a lakosok 80 százaléka támogatta, így nekik köszönhető a szigorítás.

Meg is gyorsult a feljelentési folyamat, ezért gyorsabban tudnak intézkedni a hatóságok. Azt remélik, hogy ennek, illetve a szigorúbb szankcióknak nagyobb lesz az elrettentő hatása és összességében a felelős állattartás is általánosabbá válik.

Horvátországban évente több mint tízezer állatot hagynak el, legtöbbször macskákat és kutyákat, de gyakorta teheneket és juhokat is, ráadásul utóbbiak beszerzésénél állami támogatást kaphatnak a gazdák.

Kapcsolódó
Menhelyi állatokat „kölcsönözhetnek” az ünnepekre a magányos emberek
Lehet, hogy így egy életre gazdira találnak az állatok, de vissza is kerülhetnek a menhelyre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik