Kertünk-Portánk

Ne legyen élő állat a karácsonyi ajándékok között

pixabay
pixabay
Gondoljuk át az élő állatok ajándékozásának következményeit, és válasszunk más meglepetést, hogy mindenki számára boldog és békés legyen az ünnep.

A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények. Meglátása szerint tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent, írta honlapján a Magyar Állatvédelem.

Az impulzus alapú állatvásárlás gyakran ahhoz vezet, hogy az új állattartók nem tudják megfelelően ellátni az állatok igényeit. Ez pedig számos esetben az állatok elhanyagolásához, szükségtelen szenvedéséhez vagy állatmenhelyre leadásához vezet. Ez elkerülhető lenne az alaposan átgondolt és felelős döntés meghozatalával

– hangsúlyozta Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, aki szerint érdemes a következő alternatívákat megfontolni a karácsonyi ajándékozás előtt.

Adományozzon civil állatvédő szervezeteknek vagy önkénteskedjen az állatmenhelyen

  • Támogassa azokat a civil állatvédő szervezeteket, melyek gazdátlan állatok gondozásával foglalkoznak.

Az örökbefogadási lehetőséget egy remek ajándék lehet

  • Számos állatmenhely lehetővé teszi, hogy virtuálisan örökbe fogadjon egy állatot, támogatva ezzel gondozását, anélkül, hogy otthonába vinné.

Ajándékozzon könyveket, amik segítséget adnak a leendő gazdiknak

  • A könyvek vagy tananyagok, segítséget adnak az állatok iránti tudatosság növelését.

Hívja fel a figyelmet a Gazdijogsira

  • Az online ingyenesen elérhető Gazdijogsi program a leendő állattartóknak ad segítséget, hogy meg tudják hozni a felelős döntést.
Kapcsolódó
Ajándékvásárlásnál is tedd fel a kérdést: miből készült, mennyit utazott?
Mire figyeljünk, ha környezettudatos ajándékot szeretnénk vásárolni?
Olvasói sztorik