Életmód

Elvarázsolták a meseváros házai a süttői hobbifotóst

Haraszti Krisztina
Haraszti Krisztina
Haraszti Krisztina meghitt fotósorozaton örökítette meg Kőszeg hangulatos épületeit.

Haraszti Krisztina a fotózásban megtalálta otthonát. A Süttőn élő műszaki menedzser a Lábatlani Polgármesteri Hivatal dolgozója, de szabadidejében kiszabadul az irodából, és Magyarország szépséges tájait, városait kutatja.

A Duna és a Gerecse ölelésében elterülő Süttő egy nagy kőfaragó múlttal rendelkező falu, melynek a múltját és jelenét is meghatározza a kőbányászat és kőfaragóipar. Ezen a településen él Krisztina, aki a fotózással autodidakta módon ismerkedett.

Fáncsi Judit

A szépségek megörökítése a hölgy igazi szenvedélyévé 2011-ben vált, amikor egy daganatos betegséggel komoly próbatétel elé állította az élet. A fotózás ekkor lelki kapaszkodó volt számára a mindennapok során, a gyógyuláshoz vezető úton.

A fotózás iránti szenvedély a mai napig megmaradt.  Új kapukat nyitott meg az életemben. Általa sok barátra, ismerősre tettem szert, más szemmel nézem és látom a világot. Az irodalom iránti érdeklődésem vezetett arra, hogy fotóimnál a témához és a hangulathoz illően társítsak idézeteket, verseket, motiválva ez által a nézőt az olvasásra és az irodalmi művek megismerésére

– mesélte Krisztina a Sokszínű vidéknek.

Haraszti Krisztina

Természet és történelem

Haraszti Krisztina lakóhelyének sokszínű környezeti adottságai kimeríthetetlen forrást nyújtanak számára a tájfotózás terén. Így érthető, hogy kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a természet szépségeinek megörökítése.

Nagyon szeretem a Gerecse erdőit, virágait, mészkőszirtjeit, domboldalait, melyek minden évszakban más arcukat mutatják. Természetesen, ha lehetőségem nyílik rá az ország más tájegységeire is szívesen ellátogatok

– magyarázta a hobbifotós.

A természeti szépségek mellett Krisztina fő témái közé tartoznak a régi épületek. Kedvenc elfoglaltsága a varázslatos hangulatú zugok, történelmi viharokat túlélt épületek, azok szemet gyönyörködtető részleteinek fotózása. Az avítt ajtók, ablakok, míves kilincsek, apró részletek igazi “csemegeként” szolgálnak a hölgynek.

Haraszti Krisztina

Kedvelem a történelmi városokat, hagyományokat őrző településeket, falvakat, éppen ezért Kőszeg utcái, épületei igazi kincsesbányának bizonyultak, amikor a városban jártunk. Kőszeg valóban egy meseváros. Építészetét tekintve példaértékű ahogy megőrizte a hagyományokat, értékeket. Az idelátogató egy történelmi időutazáson vehet részt, bebarangolva a tereket és utcákat

Haraszti Krisztina

Művészettörténeti kincsesbánya

Kőszeg, a dunántúli “ékszerdoboz” felújított terei a látogatóknak eszményi látnivalókat és érdekességet kínálnak. A város egyik legismertebb műemléke a négy saroktornyos Jurisics vár, mely mai formáját az 1777-es tűzvész után nyerte el. A vár legidősebb része a 13. században gótikus stílusban épült, ezt később kibővítették. A reneszánsz és barokk korban számos átalakítást végeztek a patinás épületegyüttesen.

Kőszeg a gótika mellett a reneszánsz és a barokk városa is. Magyarország egyik legszebb barokk stílusú egyházi építménye, a 393 méter magas hegyen álló Kálvária kápolna látványa ugyancsak megihlette Krisztinát, mesés fotókat készített az imaházról.

Galéria
Haraszti Krisztina

Cégérek és rézkilincsek

Kőszeg a városi címet 1328-ban kapta, melyet bő háromszáz esztendővel később szabad királyi városi ranggal erősítettek meg. A városban sokfelé felbukkanó, szebbnél szebb cégérek ma is a reneszánsz korban céhekbe tömörült iparosokról mesélnek.

Krisztina Kőszegen hamar megtalálta a szépségeket, egy mesebeli hangulatú fotósorozatot készített az apró, színes házakról, kopott ajtókról, zegzugos utcákról.

Ezt a fotósorozatot előre nem terveztem el. Minden utazásom során megpróbálom felfedezni és megörökíteni a számomra tetsző részleteket, apró momentumokat, ezáltal picit az én szememmel láttatni az általam látottakat a fotóim közzétételekor. Úgy gondolom, egy utazás során minden ember más és más dolgokat fedez fel az őt körül ölelő világból.

Galéria
Haraszti Krisztina

Vendégszerető város

Haraszti Krisztina szerint Kőszeget leginkább a történelmi korok atmoszférája teszi egyedi turisztikai célponttá. Mindenkit arra bíztat, ha teheti, keresse fel a települést, mert páratlan élményben, igazi időutazásban vehet részt a város zegzugos utcáit járva. A Kőszegi-hegység túraútvonalai is sok élménnyel, látnivalóval várják az ide látogatót.

Azt tapasztaltam, hogy a kőszegi emberek nagyon barátságosak, kedvesek és közvetlenek. A szálláshelyek nagyon szépek, gyakran a régi korok hangulatát idézik. Az általunk kipróbált éttermek, cukrászdák is minden tekintetben a kedvünkre voltak.

Ha minden jól megy, Krisztina barátnőivel júniusban vagy júliusban pár napra még visszatér Kőszegre, mert sok látnivaló és fotótéma kínálkozik a városban.

Kapcsolódó
Pécs titkos csodái, avagy színes, régi ajtók nyomában
Az ,,ajtó-vadászat" mindig egy apró kaland Aleksandra számára, aki igyekszik mindenkinek megmutatni az egyedi kis csodákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik