Életmód

Százezrek imádkoztak az idei csíksomlyói búcsún

mti/kátai edit
mti/kátai edit
Lóháton és kerékpárral is érkeztek zarándokok a pünkösdi misére.

A május 18-i, pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Csíksomlyóra, a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.

mti/kátai edit

A csíksomlyói kegyhely idén az “Újuljatok meg!” mottóval szervezte meg a fogadalmi nagybúcsút, csatlakozva a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett, “Imádsággal megújuló közösség” témájú pasztorális évhez.

mti/kátai edit

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra, megerősödésre

– intette a zarándokokat szombati szentbeszédében Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke, az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka.

mti/kátai edit

A zarándokokat Urbán Erik, a Szent Istvánról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány rendfőnöke is köszöntötte, hangsúlyozva, hogy egy élő közösségnek szüksége van a lelki és szerkezeti megújulásra. Kérte őket, legyenek “lelki-katonák”, akik a békét akarják, akik élni akarnak.

mti/kátai edit

Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke aláhúzta: a megújulás nem új dolgok keresését jelenti, hanem hogy “az értéket, alapot” megőrizve, megtisztítva kell haladni tovább.

mti/kátai edit

A csíksomlyói hegynyeregbe idén is sokan gyalog érkeztek a székelyföldi keresztalják tagjaként, több keresztalja zuhogó esőben tette meg az utolsó kilométereket. Mások a Magyarországról indult három zarándokvonattal jöttek, míg Erdély különböző részeiből gépkocsival, busszal, kerékpárral, lóháton érkeztek. (MTI)

Kapcsolódó
Medvéket kergettek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről
A Nagysomlyó-hegy térségében találtak egy kétbocsos anyamedvét, az állatokat az erdőbe kergették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik