Életmód

Kifogásolt hat hazai természetes strand minősége, itt a lista

MTVA/Bizományosi: Lehotka László
MTVA/Bizományosi: Lehotka László
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az Európai Unió minősítési rendszere alapján értékelte a hazai természetes fürdővizek minőségét. A strandok minősítése az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült. A 2020-2023 évi adatok alapján a minősített hazai természetes fürdővizek 94%-a jó vagy kiváló, közölte a szervezet kedden.

Az NNGYK tájékoztatása szerint hazánkban 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván. Ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába 6 strand került:

  • a dunakeszi Duna-parti strand;
  • a gárdonyi Tini Strand;
  • a makói Maros Kalandpart;
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő;
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő,
  • és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink ‒ Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó ‒ mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. Néhány strand pedig nem üzemelt a 2023. évi szezonban (pl. építési munkálatok miatt), ezért nem kapott minősítést.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc mintegy 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,4%-ban kiváló. A tengervizek és a hidegebb édesvizek minősége továbbra is kedvezőbb a melegebb álló- és folyóvizekhez viszonyítva; kedvelt nyári úticéljaink (pl. Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei) legalább 94%-ban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

Az NNGYK felhívta rá a figyelmet: a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

Kapcsolódó
Tengerparti hangulatú strandot építenek egy kaposvári tavon
Homokos plázst alakítanak ki 570 millió forintból a Deseda-tónál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik