Virágzó vidékünk

Sorra nyitnak ki a hazai strandok

facebook/Kiskunmajsai Gyógy- és Élményfürdő
facebook/Kiskunmajsai Gyógy- és Élményfürdő
A nagyobb fürdőkben, ahol sok a szabadtéri strand- és élménymedence, esetleg több részleg található, jellemzően fokozatosan történik a nyitás.

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsejétől egészen sok fürdő látogatható, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

Néhány évtizede szinte minden strand megnyitott a kapuit május 1-jén függetlenül attól, hogyan alakult az időjárás. Ma a várható látogatók száma erősebb a hagyománynál, így erősen időjárásfüggő, mikortól tudunk strandra járni.

Idén ebből a szempontból a jelek szerint kedvezően alakul az időjárás, mert ahogy a termalfurdo.hu gyűjtéséből kiderül, több fürdő megnyitotta illetve megnyitja a strandját, illetve a szezonálisan üzemelő medencéit.

A nagyobb fürdőkben, ahol sok a szabadtéri strand- és élménymedence, esetleg több részleg található, jellemzően fokozatosan történik a nyitás.

Hajdúszoboszlón a szabadtéri terület 3 részre tagolódik. Ezek közül a strandot nyitották meg május 1-jén nagyszabású ingyenes rendezvény keretében. Az Aquapark és a Prémium Zóna csak később állnak a vendégek rendelkezésére.

Zalakaroson is a fokozatosság jegyében nyílik meg a strand. Május 3-án előbb két medencét, a pünkösdi hétvégétől használhatjuk a csúszdákat és a szabadtéri gyerekvilágot, a hullámmedence azonban csak a nyári szünetre nyílik meg.

Mórahalmon már április 1-én megnyílt a szabadtéri élménymedence az uszoda – felfújható akadálypályával – illetve a csúszda, de a strand többi része itt is csak később nyílik meg a vendégek előtt. Még áprilisban megnyitották a szabadtéri csúszdát és a hullámmedencét Kiskunmajsán is.

Május 1-jétől csobbanhatunk a cserkeszőlői strandon is, igaz egyelőre itt is csak néhány medencében.

Szegeden 3 strand is megnyit. A május 1-én nyitott Napfényfürdő Aquapolis strandjához, illetve a Partfürdőhöz a Szíksósfürdői Strand csatlakozik május 3-án.

A nagyobb városok strandjai közül Szolnokon, Békéscsabán és Debrecenben nyitnak, igaz a cívis városban csak kisebbik strand, a Kerekestelepi nyílik most, az Aquaticum strandjára még egy hónapot várni kell. Budapesten az Aquaword szabadtéri medencéi álltak üzembe május 1-én.

Vannak olyan fürdők is, ahol szabadtéren főleg vagy kizárólag termál-, illetve gyógyvizes medencéket találunk, és ezek egész évben nyitva tartanak. Talán a legismertebb példa a Széchenyi Gyógyfürdő Budapesten, ahol minden szabadtéri medence üzemel egész évben. Sokan szeretik a nyíregyházi Aquarius Fürdőt is az élményelemekkel felszerelt szabadtéri gyógymedencéje miatt, de Egerszalókon a Salirisban is csak a gyerekmedence működik szezonálisan, a többi szabadtéri medencét egész évben élvezhetjük.

Strandnyitás szempontjából az utóbbi években elmondhatjuk, hogy a pünkösd az új május 1., ugyanis a legtöbb fürdő erre az ünnepre nyitotta meg a strandmedencéit. Idén a pünkösd kicsit korábbra – május 19-20-ra –  esik, ezért ez most nem általános. Így is akad jó néhány fürdő, amelyek arra a hétvégére tervezik a strand, illetve annak egy részének nyitását. Közéjük tartozik például a Gyulai Várfürdő, a Harkányi Gyógyfürdő vagy Budapesten a Palatinus.

Más fürdők – így például az Egri Termálfürdő – a gyereknapot, azaz május utolsó hétvégéjét vették célba.

A legkésőbb nyitók a nyári szünet kezdetét jelölték meg. Közéjük tartoznak az olyan nagy aquaparkok, mint a balatonfüredi Annagora, a zalaegerszegi Aquacity vagy a mogyoródi Aquaréna.

Általánosságban elmondható, hogy minél későbbre tervezik a strand nyitását, annál nagyobb a bizonytalanság az időpontot illetően. Sok fürdő csak olyan hozzávetőleges adatot adott meg, mint május vége vagy június közepe, és sokan kiemelték azt is, hogy az időjárás felülírhatja az előzetes terveket.

Arról, hogy melyik strand mikor nyit, a termalfurdo.hu-n található egy részletesebb lista, illetve térkép.

Kapcsolódó
A világ legkékebb vizű strandja közelebb van, mint gondolnánk
Pár ezer forintért elrepülhetünk a közeli országba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik