Életmód

Nemzetközi seregszemlévé érett a csanádpalotai gyűjtő álma

Facebook / Hideg József
Facebook / Hideg József
Lámpás séta és lámpaárverés is volt a csanádi községben.

Patinás lámpások és veterán járművek ünnepe zajlott több napon át Csanádpalotán.

A Csanádpalotán élő Deli István országosan ismert viharlámpa gyűjtő, ő volt az egyik főszervezője a harmadik alkalommal megtartott különleges seregszemlének. A csanádpalotai Kelemen László Művelődési Házban öt országból 27 kiállító érkezett, Magyarország mellett Kanada, Horvátország, Szerbia, Románia is képviseltette magát.

A III. Országos és II. Nemzetközi Lámpástalálkozó és kiállítás június 13-án kezdődőtt a nulladik nappal, majd egész hétvégén folytatódott. Rengetegen voltak kíváncsiak a régi mesterdarabokra.

Nemcsak lámpák voltak, ez már az első kiállításnál is szempont volt számunkra. A néprajzi tárgyakat gyűjtők is elhozták a kincseiket. Sokféle gyűjteményt láthattak a vendégek, például többszáz sörös- és borosüveget is bemutattak a kiállításon. A világon egyedülálló – több mint 500 darabos – gyógyszeres üveggyűjtemény is érkezett. A mívesen kimunkált darabok mindegyikét a történelmi Magyarország területén gyártották

– mesélte Deli István főszervező.

A gyűjtő hozzátette, nem csak lámpásokban gyönyörködhettek a látogatók. Katona Attila Debrecenből az ország legnagyobb vetránkerékpár gyűjteményének tulajdonosa is bemutatta féltve őrzött darabjait, ő naponta többször is tartott velocipéd bemutatót az érdeklődőknek.

Facebook / Katona Attila

Nem először szerepelt Csanádpalotán egy romániai gyűjtő, aki otthonában egyedi lámpákat is készít. Florin Oana idén bemutatta azt is, hogyan készít el egy patinás tárgyat. A mester által Csanádpalotán megalkotott lámpást a rendezvényen elárverezték.

Galéria
Facebook / Hideg József

Deli István gyűjteménye az országban szinte egyedülálló, a kiállítás előtt mintegy 812 darab lámpás volt a gyűjtő birtokában, aki elmondta, hogy a rendezvénynek köszönhetően további 30 darabbal gyarapodott a kincsestára.

Facebook / Hideg József

Az találkozó ideje alatt a csanádpalotai Asztalos P. Kálmán Tájházban egy veterán autó- és motorkiállítást is rendeztek. Makóról, Szegedről, Kistelekről és Hódmezővásárhelyről érkeztek a patinás járgányok és vasparipák Palotára.

Kapcsolódó
WC-csésze, zongora és társaik: ilyen teáskannákból kevés van a világon
A Lapáncsán kiállított kannák története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik