Virágzó vidékünk

WC-csésze, zongora és társaik: ilyen teáskannákból kevés van a világon

pécs aktuál
pécs aktuál
A Lapáncsán kiállított kannák története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza.

Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságszámba megy az a teáskanna-gyűjtemény, ami a baranyai zsákfaluban, Lapáncsán látható, írta a Pécs Aktuál.

Az Angliában divatos, figurális kannákat hat éve gyűjti Dusnokiné Török Valéria, aki nemrégiben a nagymamájától örökölt parasztházban állította ki a különleges darabokat. A magángyűjteménnyel kettős célja van: bemutatni az angolok olykor fura teázási szokásait, illetve az elnéptelenedett falura felhívni a figyelmet.

pécs aktuál

Jelenleg 180 teáskannát állítottunk ki Lapáncsán, de folyamatosan hozzuk Angliából az izgalmasabb és értékesebb darabokat

– mondta a portálnak Dusnokiné Török Valéria, akinek férje, Tibor teljes mellszéllességgel támogatja felesége hobbiját.

pécs aktuál

A gyűjtemény első darabja egy szolid házikó formájú kanna volt, az újabbak közül WC-csésze, táska vagy éppen zongora formájúból, de Bill Clinton fejét formázó kannából is önthető a forró víz a teánkra. Az egyik teáskanna fedelén például újságpapírt, kenyeret és kis csészét is megformáztak.

Ezekről a teáskannákról azt érdemes tudni, hogy történetük egészen az 1600-as évekre nyúlik vissza. Akkor úgynevezett toby kancsókat gyártottak, azaz ember formájú sörös korsókból ittak a kocsmákban, majd elkezdték a kocsmákat is megformázni, így lettek kocsma formájú kannák is

– említette a gyűjtő.

pécs aktuál

A lapáncsaiak eleinte kételkedve fogadták a kiállítást, de lassan már mindenki járt a portán, amit a házaspár szeretne megmenteni az utókornak.

Azt szeretnénk elérni, hogy a település ne néptelenedjen el, hanem inkább jöjjenek hozzánk a városból, és éljék át azt a nyugalmat, amit Lapáncsa ad. A teáskannák társaságában jó leheveredni a fűben és gyönyörködni a természetben

– mondta Valéria.

A kiállítás előzetes bejelentkezés után nézhető meg.

Kapcsolódó
Kisvonat is közlekedik a Teafák tengerén
A kínaiak úgy tartják, hogy a tea elkészítése és fogyasztása magasabb szintre emeli az emberi szellemet és bölcsességet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik