Életmód

Súlyos megbetegedést okozott a kullancs az ország több vármegyéjében

pixabay
pixabay
Az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén.

Június közepén négy encephalitis infectiosa diagnózis jutott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tudomására, a járványügyi főosztály heti jelentése szerint a négyből három esetben kullancs okozta a megbetegedést. A legfrissebb összegzés szerint egy ilyen eset fordult elő Fejér, egy Veszprém, egy pedig Vas megyében június 10. és 16. között. Vas megyében egy 37 éves nő a beteg, írta a Nyugat.hu.

A kullancs-encephalitis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, ami a legritkább, de az egyik legsúlyosabb a kullancsok által terjesztett fertőzések közül.

Az előző héten hat ilyen megbetegedést számoltak az országban, akkor Fejér megye mellett Győr-Moson- Sopron és Zala területéről is volt beteg – vagyis már a Dunántúl nagy része érintett.

Riasztóspray nélkül ne induljunk el kirándulni, mivel csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsokkal szemben. Jó, ha van a táskánkban kullancseltávolító kanál is, mert ez az egyetlen olyan eszköz, amivel fertőzésveszélymentesen lehet eltüntetni a kullancsokat.

pixabay

Az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, zöldövezetekben mindenhol és minden körülmény között jelen vannak ezek a vérszívó ektoparazita állatok. Sőt több új faj is megjelent Magyarországon.

Kapcsolódó
Afrikai kullancsfaj bukkant fel Magyarországon
A Balatonnál talált kullancsfaj már hazánkban is szaporodik, számos veszélyes kórokozót képes terjeszteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik