Életmód

Támadnak az erőszakos kullancslegyek hazánkban is

Szerző: Kovács Zsolt, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0
Szerző: Kovács Zsolt, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0
A kullancslégy erőszakos vészívó. Egyetlen rovarban mind a kullancs, mind a légy rossz tulajdonságai helyet kaptak.

A kullancslegyek fokozódó jelenlétét és veszélyét tapasztalhatjuk hazánkban, noha ez a probléma korántsem új keletű. A tudósok szerint azonban évről-évre nő a kullancslegyek száma, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről számolnak be a magyar területről, olvasható a Magyarországom cikkében.

Hazánkban leggyakrabban ló-kullancsléggyel és szarvas-kullancsléggyel találkozhatunk főleg istállók, legelők környékén, illetve az erdőben tett túráink során. Azonban az elmúlt évek megfigyelési adatai alapján felbukkanhatnak a városok fás és füves területein vagy akár saját kertünkben.

Kullancs vagy légy?

A kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok külső élősködői.

Kellemetlen útitárs

Erdei túráink alkalmával ilyenkor ősszel gyakran hívatlan útitársként kísérnek minket. Vaskos lábaikkal és erős karmaikkal levakarhatatlanul megkapaszkodnak a ruházatunkon, sőt előszeretettel próbálnak bebújni a ruházat alá, a hajlatokba, a fülbe vagy a hajba, csípésük pedig erős viszketést okoz és duzzanatot, amely hosszan megmarad a bőrön. De nem csak az emberekre próbálnak „ráakaszkodni” hanem házi és erdei állatok életét is megkeserítik.

Szerző: Kovács Zsolt, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Mit kell tudni a kullancslegyekről?

A kullancslegyek életciklusa rendkívül érdekes és egyedülálló. A lárvák az anya testében fejlődnek, majd a születésüket követően rögtön bábozódni kezdenek. Miután kikelnek, azonnal egy gazdaállatot keresnek, aminek a szőrén vagy tollazatán könnyedén megkapaszkodnak, miközben vért szívnak. Méretük 2-9 mm között változhat, és testüket vastag kitinpáncél borítja.

Számos kullancslégy faj létezik, és a repülő képességgel rendelkező fajok szinte hangtalanul közelítenek meg az áldozataikhoz. Barnás színük miatt ráadásul nagyon nehezen észlelhetők.

A kullancslegyek nem válogatnak, és mindenkinél szívesen végeznek vérszívó tevékenységet, beleértve a vadon élő és háztáji emlősöket, valamint a turistákat is. Sajnos a kutyákat sem kímélik, és erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlen elpusztítani őket.

A kullancslegyek veszélyei

A kullancslegyek csípése után hosszú ideig megmaradó, duzzadt és erősen viszkető helyeket hagynak maguk után. A bőrreakciók egyénenként változóak lehetnek, és bár a darázscsípésekhez képest elenyésző számban, de anafilaxiás sokkot is kiválthatnak. Mivel elsősorban állatokon élősködnek, kórokozókat és baktériumokat is terjeszthetnek. A kutyák esetében az általuk terjeszthető betegségekről jelenleg csak kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre, így kiemelten fontos figyelni, ha kullancslegyet észlelsz a közelben.

Így védekezz a kullancslégy ellen

Az eddig tapasztalatok alapján a kullancslegyekre hatástalanok a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek. Úgy tűnik, hogy elsősorban a szőrösebb testfelületeket és a hajat célozzák meg, hogy könnyen megkapaszkodhassanak. Az egyetlen hatékony védekezésnek a teljesen zárt ruházat bizonyul ellenük, de még ebben az esetben is érdemes óvatosnak lenni, mert megpróbálhatnak átjutni. Az ajánlások szerint papírzsebkendővel vagy kézzel érdemes próbálkozni, hogy eltávolítsd őket, azonban ez sem mindig eredményes.

Kapcsolódó
7 tipp a kullancsmentes kertért
Előzzük meg a veszélyt!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik