Életmód

Soha ne nyugtassuk így a kutyát tűzijáték alatt

Getty Images
Getty Images
Végzetes is lehet.

A gazdik – és minden bizonnyal a kutyák, állatok is – általában a tűzijáték ellen vannak, de egyelőre több helyen a hangos ünneplés nyer az állatvédők ellen. Így annyit lehet tenni, hogy megpróbáljuk leginkább megnyugtatni a kedvenceinket.

De nem mindegy, hogyan. Sokszor felmerül a kérdés, hogy embereknek való nyugtatót adhatunk-e a kutyának. Annyira nem, hogy végzetes is lehet az állat számára akár egyetlen szem is – írja a Hóvége.

Kizárólag csak állatorvos által felírt gyógyszert használjunk. De természetesen, ha olyan vényköteles szert ír fel az állatorvos, ami ember és állat is szedhet, akkor a kutya is kaphatja nyugodtan, ilyenek az alprazolam hatóanyagú gyógyszerek, ezeknél az adagolásra nagy figyelmet kell fordítani.

Az állatoknak szánt nyugtatókból sem mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk, mert például zajos környezetben – mint a tűzijáték alatt is – tilos acepromazin hatóanyagú nyugtatókat (Sedalin, Tranquigel) adni a kutyának, mert nem oldja, hanem felerősíti a zaj kiváltotta félelmet, vagyis az állat csak rosszabbul lesz tőle.

Többféle állatgyógyszer létezik a kutyák megnyugtatására, ne kísérletezzünk, hanem bízzuk ennek kiválasztását és adagolását az állatorvosra!

A gyógyszeren kívül teremtsünk az állatnak biztonságos, a lehetőségekhez képest nyugodt környezetet a gazdi közelében, ne zárjuk be, ne kössük meg, mert ezzel csak fokozhatjuk a rémületét.

Kapcsolódó
Bevált a tűzijátéktilalom, a vízimadarak 80 százaléka az Öreg-tavon maradt
Az elvándorolt vadludak is csak a magas vízállás miatt kerestek más állóvizeket a környéken, éjszaka pedig több csapat visszatért.
Olvasói sztorik