Az étvágy csökkentése fontos része lehet az egészséges táplálkozásnak, különösen azok számára, akik fogyni vagy egészséges testsúlyt fenntartani szeretnének. Számos módszer létezik, amelyek segíthetnek az étvágy kontrollálásában és a túlevés elkerülésében. Ezeket foglalta össze az Agroinform.
A magas rosttartalmú élelmiszerek emésztése tovább tart, ezáltal tovább érezhetjük magunkat jóllakottnak. Ezen kívül segítenek a rostok a vércukorszint szabályozásában is. Viszont a túl sok rost puffadást is okozhat, ezért ne növeljük hirtelen a korábbi mennyiséget. Ajánlottak a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék.
A fehérjében gazdag élelmiszerek növelhetik a teltségérzetet, csökkenthetik az éhségérzetet, és segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani. A fehérje több olyan hormonra is hatással van, amelyek szerepet játszanak az éhségérzetben és a teltségérzetben. Kiváló választás a tojás, a sovány húsok és a tofu.
A görögszéna gazdag oldható rostokban, amelyek segítenek lassítani az emésztést és a szénhidrátok felszívódását, ami elhúzódó teltségérzetet és csökkent étvágyat okoz, illetve növény segít a vércukorszint szabályozásában is. Fogyaszthatjuk fűszernövényként, salátákban, teaként.
A csilipaprika szintén segíthet az étvágy elfojtásában. Kapszaicintartalma hatással lehet az anyagcserére.
Az egészséges zsírok emésztése hosszabb időt vesz igénybe, tehát tovább jóllakottnak érezzük magunkat és segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Ilyen étel az avokádó, a diófélék, a magvak, az olívaolaj, a növényi olajok és a tenger gyümölcsei.