Kertünk-Portánk

Ültess a zöldségek közé sarkantyúkát! Véd a kártevőktől és hasznos gyógynövény

Nem bánjuk meg, ha a zöldségek közé ültetjük a kerti sarkantyúkát. Nem csak azért, mert mutatós, hanem, mert védi növényeinket a kártevőktől. Értékes gyógynövény és finom salátát készíthetünk belőle.
A 20-30 cm magas növény virágágyak, balkonládák díszítésére kiváló. Élénk színű, sarkantyús virágai mellett sajátságos, pajzs alakú levelei is feltűnnek. Virágai 4-6 cm átmérőjűek, sárga-bordó színben nyílnak, sarkantyúsak, fűszeres illatúak. Legszebben félárnyékos, párás, védett helyen fejlődik. Napos fekvésben rendszeres öntözést kíván – olvasható az okos kertész oldalán.

Sokféleképpen hasznosítjuk a biokertekben

  • Egynyári dísznövényként ismerjük, és jól társítható tökfélékkel, káposztafélékkel, retekkel, paradicsommal és zellerrel. Védi ezeket a növényeket a levéltetvektől,elűzi a káposztafélékről a káposztalepkét, és a tripszeket.
  • Gyümölcsfák töve köré vetve távol tartja a vértetveket.
  • Hernyók,csigák, hangyák és pockok elűzésében is hatékony.
  • Zeller és retek mellé ültetve fokozza ezek ízét.
  • Ha mindenképp sikeres szeretnél lenni a kertészkedésben, akkor az egyszerűen termeszthető növényekkel kezdd!
Fotó: wikimedia commons

Bátran tegyük salátáinkba

A sarkanytúka minden, föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet; sajtokkal, salátákkal eszik. Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Virágszirmait, leveleit frissen szedve salátába, túróhoz fogyaszthatjuk, enyhe, csípős kerti zsázsa íze van.
Vitaminokat, antibiotikus anyagokat és ként tartalmaz. Erősítő, valamint enyhén hashajtó hatású. Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is. Mustárolajat – egyfajta növényi antibiotikumot -, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül  pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.
Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.
Ezek is érdekelhetnek:
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik