Kertünk-Portánk

Fedezzük fel a keserűsó áldásos hatását a kertben

12 tipp, amit a szebb  kertért és a jó termésért alkalmazhatunk.

Azok, akik a keserűsót, más néven Epsom sót használnak kertjükben, azoknál a növények virágzóan egészségesek.

Ha a keserűsót ez eddig csak lakáson belül, fürdéshez vagy egészségügyi problémákhoz használtátok, akkor itt az ideje megismerni kerti sokoldalúságát is. Egy dologra kell csupán figyelni, hogy a túlzott használatát kerüljük.

Miért jó az Epsom só a kertben?

1. Édesebbek lesznek a gyümölcsök

Ha gyümölcsfáink , gyümölcstermő bokraink köré 1 négyzetméternyi területet beszórunk 1 evőkanál Epsom sóval, az javítja a növények fotoszintézisét, ezáltal segítve a növekedést és az egészségesebb, édesebb gyümölcstermést. Az alma-, a citrusfélék, az őszibarack és a szilva különösen meghálálja.

2. A növények több tápanyagot képesek felvenni a talajból

Ha Epsom sót használunk “műtrágyaként”, akkor biztosítjuk a növények számára legtöbb tápanyagot. A keserűsó ugyanis magnéziumot tartalmaz, ami segíti az egyéb ásványi anyagok felszívódását, mint például a nitrogén, a foszfor és a kén.

Kapcsolódó anyag >>> 9 szerethető trend az idei év kertjeiben

3. Megelőzi a kiültetési sokkot

A növények átültetése, akár másik cserépbe vagy a kertbe megviseli a növényeket. Ennek elkerülésére tegyünk 1 evőkanálnyi Epsom sót a talajba, majd erre egy rétegnyi földet. Arra figyeljünk, hogy a növény gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek a sóval.

4. Különösen segíti a paradicsomok fejlődését és karakteresebbé teszi az ízüket

A cserépben nevelt paradicsomok sokszor szenvednek magnéziumhiányban. Ennek megoldásához 2 evőkanál Epsom sót tegyünk 1 liter vízhez, keverjük el, és 2 hetente öntözzük vele a növényeinket. Ha kevés munkával szeretnénk sok paradicsomot termeszteni, akkor érdemes kipróbálni a szalmabálás módszert is.

Fotó: ehow.com

5. Sárguló levelekhez

A növények többnyire magnéziumhiány miatt sárgulnak. Szórjunk havonta egyszer egy evőkanál Epsom sót a növények tövéhez. Hasonlóan járhatunk el, ha a levelek pöndörödnek. Megoldás lehet az is, ha 2 evőkanál Epsom sót egy liter vízhez adunk és ezzel permetezzük a leveleket.

6. Segíti a paprika növekedését

Adjunk egy lökést a paprika növekedésének, főként virágzáskor. Minden héten egy alkalommal szórjuk meg a paprika tövét 1 evőkanál sóval, mindezt növényünk bő terméssel hálálja meg.

7. Gazdagabbá teszi a rózsák virágzását

Miután az Epsom só segíti a klorofill termelődését, így kedvez a rózsa bokrosodásában, és segít a virágzásban is. Ültetés előtt szórjunk a talajba  evőkanál sót, vagy az ültetendő rózsa gyökerét egy éjszakát áztassuk be Epsom sós vízbe ( 1 evőkanál sóhoz 1 liter víz szükséges).

Fotó: babamail.com

8. Megszabadít a gyomoktól

Ha szeretnénk megszabadulni a gyomoktól a kertben, de nem szeretnénk gyomirtót használni, akkor keverjük össze 1 liter ecetet, 2 evőkanál mosogatószert és 4 evőkanál keserűsót. Keverjük jól össze és öntsük egy spriccentős palackba és permetezzük le vele a gyomokat. Vigyázzunk, hogy más dísz- vagy konyhakerti növényekre ne szóródjon.

9. Gyeptrágyának is kiváló

A magnéziumban gazdag Epsom só nagyon jót tesz a gyepnek! 5 csésze Epsom só 100 négyzetméter gyepre elég, melyet elszórva vagy vízzel hígítva és kipermetezve alkalmazzunk.

Kapcsolódó cikk >>> A szódabikarbóna 12 felhasználása a kertben

10. Eltávolítható vele a kisebb farönk

Fúrjunk néhány lyukat a fa megmaradt törzsébe és mindegyikbe szórjunk 1-2 evőkanál sót. Ezután öntsünk vizet a lyukakba. Néhány hét múlva bomlásnak indul a rönk.

11. Cserepes növények igazi jótevője

Cserepes növények könnyebben magnéziumhiányossá válnak, mint a szabadföldiek, ezért, adjunk 2 evőkanál Epsom sót 1 liter vízhez, és ezzel az oldattal havonta egy alkalommal locsoljuk meg növényeinket.

12. Az egészséges és szép bokrokhoz, fákhoz

Epsom sóval egészségesen tudjuk tartani bokrainkat és fáinkat. A bokrok környezetében 1 evőkanálnyi a fák esetében 2 evőkanálnyi sót szórjunk szét a gyökérzóna területén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik