Kertünk-Portánk

Amit nem tudtunk eddig a zeolitról, avagy így használhatjuk praktikusan

6 meggyőző érvünk van, miért jó, ha használjuk.

Míg a legtöbb kőzet leginkább kültéri látványt nyújt, addig a zeolitot fogadjuk tárt karokkal otthonunkban.

Mit kell tudni a zeolitról?

  • A természetben előforduló környezetbarát kőzet. A zeolit családnak több mint negyven tagja van, melyek közül egyik az üledékes eredetű kőzet.
  • Olyan háromdimenziós kristályszerkezetű szilárd anyagok, amelyek az oxigénből, szilíciumból, alumíniumból és alkálifémekből épülnek fel.
  • A kőzetnek az ioncserélő, és adszorpciós tulajdonságát aknázzák ki azzal, hogy a vizekben lévő nem kívánatos anyagokat megkötik vele. Kedvelt felhasználási területe ezért a víz tisztítása.
  • A zeolit alapanyagául szolgáló lávakőzet a világon sok helyen fellelhető, de legtisztább formában Horvátországban, Szlovákiában és Kubában található. Magyarország világviszonylatban is jelentős zeolittal rendelkezik. Fő zeolitbányáink a Tokaj-hegységben  találhatók.

Mire használhatjuk?

Ma már  sok kereskedelmi szagtalanító van a piacon, amelyek sokszor, csak elnyomják a szagokat. A zeolit másként működik. Szerkezetéből fakadóan elnyeli a szagokat. Éppen ezen tulajdonsága miatt az alábbi területeken hasznosíthatjuk.

Szemetes, szeméttároló

Helyezzünk néhány zeolitot szemetesünk aljába, és hosszú időn keresztül segítenek mentesíteni a nem kívánt szagoktól.

Füstszag mentesítése

Ha valaki rendszeresen otthonában dohányzik, akkor vitathatatlanul “beivódik” bútorainkba, függönyeinkbe és berendezései tárgyainkba a dohányszag. Ha mindezt szeretnénk megelőzni, akkor egy zeolitból álló tálat vagy vászonzacskót helyezzünk el szobánk egy szegletébe.

Penész- és egyéb szagok

A szekrények mélyére rejtett tárgyak, karácsonyi díszek, ritkán használt ruhák óhatatlanul is nem kívánatos szagot vesznek fel. Ha ezekre a rejtett zugokba zeolit köveket helyezünk lényegesen csökkenthetik a szagot. Ráadásként az okos kő képes a levegő víztartalmát is megkötni, ezáltal csökkenteni lakásunkban a penészedést.

Cipős szekrény 

A cipők is kellemetlen szagokat rejthetnek, de ha  környezetükbe néhány zeolit darabot helyezünk kosárba vagy vászonzsákba, akkor  a jövőben ezek sem terhelik nem kívánatos szagokkal az otthonunkat.

Hosszantartó frissesség

Ha észrevesszük, hogy a gyümölcstálunkban lévő gyümölcsök gyorsan penészednek vagy romlanak, akkor keverjünk néhány darab zeolitot közéjük. A kődarabok semlegesítik a bomlasztó anyagok egy részét és segítenek a gyümölcsök frissentartásában.

A citrom 10 különleges felhasználási módja a ház körül
Nem csupán ízesítőnek kiváló, hanem tisztítószernek is hibátlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik