Kertünk-Portánk

Hol vegyek házat? Jó lesz nekem? Hasznos tanácsok vásárlás előtt

Gyakran olvashatjuk a közösségi média különböző csoportjaiban, fórumokon a következő kérdést: hol érdemes házat venni vidéken? A jó döntéshez néhány fontos szempontot összegyűjtöttünk.

Költözés előtt valóban okos dolog tájékozódni egy adott településről, városrészről, de jó tudni azt is, hogy az ott élők elfogultak lehetnek, ráadásul nem biztos, hogy olyan igényeik vannak, mint nekünk. Valljuk meg, ahányan vagyunk , annyiféle igényünk van, annyiféle az ízlésünk. Egy lakás , egy otthon nem olyan, hogy ma megunom, holnap kidobom és veszek másikat. Mások véleménye nem lehet döntő. Segíthet a megítélésben, de arra nem szabad alapozni.

Fotó:pixabay.com

Milyen szempontok szerint válasszuk ki új otthonunkat?

  • Közhelynek tűnik, de költözni csak oda tudsz, ahol van eladó telek (ha építkezni akarsz) vagy ingatlan , lehetőleg nagy telekkel, ha erre is igény van. Mert vannak, akik csak a nagyváros zajából szeretnének kiszabadulni , de a városi életformát, stílust meg akarják tartani. Nekik a kisebb telekkel bíró házak is megfelelnek.
  • Tudjuk, az ár sem utolsó. Nézz szét a hirdető oldalakon, hol árulnak olyan házat azon a vidéken. azokon a településeken, ami megfelel az igényeidnek, igényeiteknek no meg a pénztárcátoknak is. Utána körül kell járni a témát, szűkíteni a kört az eladó ingatlanok ismeretében. Fontos dolog, ha pl. gazdálkoni szeretnél, akkor annak függvényében keress ingatlant, mert ez is meghatározza, hogy mely környékek, települések jöhetnek számításba a lakásvásárlásnál.
Fotó:pixabay.com
  • Ha kiszemeltétek a számításba jövő házakat, akkor lehet továbblépni, és még mindig elég a település honlapján vagy a neten informálódni. Van-e a környéken munkalehetőség, iskola, óvoda, orvos, és van-e internetes lefedettség. Arra is érdemes figyelni, hogy a ház jól megközelíthető legyen, ne kelljen sokat lépcsőzni. Nyaralónak kiváló, de naponta nem biztos, hogy nagyon ideális. Főleg télen, havat lapátolni, csúszkálni a lépcsőkön, felvinni oda dolgokat, stb. Egyszer ti is lesztek idősebbek, amikor örültök, ha minél kevesebb a lépcső vagy kisebb az emelkedő az udvarban, a telken. Ezeket a kérdésköröket körbejárva nagyon leszűkül a szóbajöhető eladó ingatlanok száma.
Fotó:pixabay.com
  • Az alapvető információk birtokában jöhet a személyes tapasztalatszerzéssel. Kirándulásnak sem utolsó egy-egy szabadnapot, hétvégét rááldozni. Higgyétek el, megéri. Menjetek el, beszélgessetek a szomszédokkal, a falubeliekkel. A szomszédtól megtudod, miért adják el a házat. Sokszor az értékesítés előtt felújítják a házakat, vagy legalábbis kifestik, kimeszelik, eltüntetve ezzel sok értékes információt a lakásról. Vizesedés, penészesedés, repedések, hiányos vagy teljesen hiányzó szigetelés, beázások, stb. Néha ez is nagyon fontos információ. Nem árt a kémények állapotát alaposan megnézni, későbbiekben fontos lehet.
Fotó:pixabay.com
  • Az sem utolsó szempont, hogy milyen a lakás. Nem elég, hogy négyzetméterre megfelel. Vannak apró buktatók. Pl. az ajtók, az előszobák nagysága. Ne akkor szembesülj azzal, hogy kicsi az ajtó, keskeny a folyosó és nem tudod a kedvenc foteledet vagy kanapédat bevinni rajtuk a szobába, mikor költözöl. Ezek a problémák főleg a régi építésű házaknál fordulhatnak elő, amikor még a bútorok sokkal szerényebbek voltak, mint a maiak.
  • Nézd meg a kerteket, ki mit termel. Ha megvetted és te tököt akarsz termelni, de ott a tök nem érzi jól magát, akkor eső után köpönyeg. Ha nagyon sziklás, kavicsos a talajod, az is befolyásolja, mit termelhetsz. Kérdezz rá a belvízre, de neten is utána tudsz nézni, nehogy menet közben derüljön ki, alig tudsz valamit termelni a kertben, mert az év nagy részében magasan áll a talajvíz. Érdeklődd meg, hol, hogyan szokták értékesíteni a megtermelteket. Ha van a településen olyan, aki gazdálkodik, akár őt magát is megkereshetitek pár kérdés erejéig.
  • Szeretnél-e esetleg állatokat is tartani? Ha nincsenek melléképületek ehhez, fontos, hogy az adott ingatlanra adnak-e még ki építési engedélyt. Ha elmész, érdeklődd meg, hol szokták a takarmányt, szénát, szalmát beszerezni. Hová, hogyan szokták értékesíteni őket? A későbbiekben fontos lehet, mert ha nem tudod eladni a portékát, csak nehézségek árán, vagy nagy távolságra kell szállítani a nagybanira, az lényeges költségeket jelent.
Fotó:pixabay.com
  • Ha vállalkozni szeretnél, a helyi vállalkozásokat is tudakold meg, lehet , hogy az elképzelésedet már más megvalósította és a településen, már nagyságánál fogva is nincs több igény újabb hasonló vállalkozásra.
  • Sokaknál sarkalatos kérdés a település összetétele. Nos ennek egy egyszerű netes kereséssel utána tudsz nézni. De ezek a számok nem sokat mondanak. Elég egyetlen család, aki meg tudja keseríteni egy falu életét. Személyes , helybeli beszélgetésekkel erre is fény derülhet. Szokták mondani, menj el a falu kocsmájába, igyál valamit, kezdj el beszélgetni az emberekkel. Maguktól el fognak mesélni dolgokat. Menj be a boltba, beszélgess az eladóval, ha jönnek vevők ők is be fognak kapcsolódni a beszélgetésbe. Soha nem szabad csak kérdésekkel ostromolni a helyieket, mert gyanakvók, s inkább nem mesélnek, vagy elhallgatnak dolgokat. Beszélgetni kell velük az időjárásról, a szép kertekről, a bolt árukészletét meg kell dicsérni. Mindenhol van valami, amit dicsérni lehet, amire a helyiek büszkék (egy templom, egy utcácska), s elkezdenek beszélgetni. Közben meg lehet jegyezni, hogy ide szeretnétek költözni, de még nem biztos. No ekkor megindulnak a mesélések.
  • Nézd meg a település honlapját, a rendezvényeket, a képeket. Sokat elárulnak az adott településről. Nézd meg térképen a műholdas felvételeket, a sárga emberkével sétálj végig az utcán. Sok-sok infót tudsz begyűjteni. Nagyítsd fel a térképet a kívánt településnél és a kis sárga emberkét egyszerűen húzd a megnézni kívánt utcára. Ne egyszer tedd meg, többször is. Hogy szokd a látványt és el tudd dönteni, szeretnél-e minden nap ezzel a látvánnyal találkozni.
  • Ma már szinte minden családban van gépkocsi, de mégis tanácsolom, a település menetrendjét is böngészd végig. Néha szükség lehet az igénybevételére. Pl. ha gyermek van a családban. Neki iskolába kell járnia, nem mindegy, hány óra alatt, hogyan ér oda. Ha gazdálkodási céllal költöztök , akkor érdemes az adott gazdálkodási formáról is tájékozódni. Érdemes olvasgatni, szakcikkeket, témába illő csoportokba belépni és addig is tanulni. Tanulni, tájékozódni. Némely gazdálkodási forma gyakorlásához szükségesek végzettséget igazoló papírok, ezeket el lehet végezni, meg lehet szerezni még a költözés előtt is.
Fotó:pixabay.com
  • Költözés előtt feltétlenül konzultálj a háziakkal a fűtési szokásaikról, sőt nem árt egy házitanfolyamot sem igényelni tőlük. Nehogy az első begyújtásnál már telefüstöld a lakást. Mivel fűtöttek, mennyivel, mikor-hogyan szoktak begyújtani, mikor szokták lezárni, ajtót, huzatszabályozót hogyan kell használni, milyen gyakran kell hamuzni, kormolni. Sok-sok kérdés. Jelentéktelennek tűnnek, de ezek is nagyon fontosak.
  • Nem árt tudni, régi építésű házaknál főleg, hogy mikoriak a villanyvezetékek. Nehogy az első alkalommal egyből áram nélkül maradjatok, mert a régi huzalok nem bírják a terhelést, ha megy a mosógép, a mikro, a szárító, a villanytűzhely és a többi. Ha régi a vezetékelés, akkor számítsátok hozzá a költségekhez ennek a cseréjét is.
Fotó:pixabay.com
  • Ha idős szülők is költöznek veletek, náluk már előfordulhatnak kisebb balesetek, vagy olyan betegség, ami miatt bottal, mankóval, de akár kerekesszékkel kell közlekedniük. Nekik nagyon fontos (de mindenki lesz egyszer idős, tehát mindenkinek fontos), hogy olyan ajtók legyenek, melyeken akadálymentesen lehet közlekedni ezekkel a segédeszközökkel is. Ha nincs is rá most szükség, arra érdemes figyelni, hogy lehet-e szélesebbre cserélni őket, ha a szükség úgy kívánja.
  • Érdemes aszerint is keresgélni leendő lakás után, hogy milyen hobbink, életvitelünk van, mi késztet arra, hogy vidékre költözzünk. Van akinek hobbija a horgászat, neki érdemes olyan helyeken keresgélni, ahol erre lehetőség van. Van, akit vonzanak a hegyek látványa, szeret kirándulni, az olyan helyen keresgél. Van aki nyugalomra , csendre vágyik, akkor célszerű a forgalmas utaktól, autópályáktól minél távolabb, akár zsákfaluban is keresgélni lakást.

Mindig érdemes minden eshetőséget figyelembe véve választani, de okosan, lépésről-lépésre meg lehet találnia mindenkinek a számára legideálisabb lakhelyet.
Mindenkinek jó választást és sikereket kívánok az új lakhelyén.

Címlapfotó: hashook.com

Modern otthonokban is praktikusak a régi tűzhelyek
Az új és mutatós darabokat nem csak régi házakban láthatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik