Kertünk-Portánk

Biztonságos otthoni barkácsolás – ezekre figyeljünk!  

A tél rengeteg pozitív előnyei közé tartozik, hogy van időnk a korán nyugovóra térő nap és a kinti hideg végett a garázsban foglalatoskodni és barkácsolni. Ilyenkor előkerül minden kisebb-nagyobb javítani való, amire nyáron nem jutott idő és az eddig meg nem valósított kreatív terveinket is megvalósíthatjuk.

Ahhoz, hogy sérülés- és balesetmentesen barkácsolhassunk otthon, érdemes alapvető biztonsági előírásokat betartani és a megfelelő védőfelszerelésről gondoskodni. A Munkavédelem+ online munkavédelmi bolt szakértői segítettek összefoglalni, hogy mire figyeljünk, ha biztonságosan szeretnénk otthon barkácsolni.

Mindig légy szemfüles!

A szem- és fülvédelem ipari környezetben teljesen megszokott, sőt jogszabályi előírás van rá. Otthon azonban sokszor megfeledkezünk a szemünk védelméről. Vésés, fúrás, flexelés vagy fűrészelés során egy pillanat alatt tud akár maradandó, extrém esetben akár látáscsökkenéssel és/vagy látásvesztéssel járó baleset bekövetkezni. Elég egy forgács, ami a szembe pattan és kész a baj. Ez akár egy párszáz forintos védőszemüveggel kivédhető, tehát jobb előre gondolkodni.

Ugyanez elmondható a zajterhelésről és a halláskárosodásról is. Ütvefúrás, körfűrészelés, flexelés közben közelről ér bennünket a jogszabályilag megengedett zajterhelésnél nagyobb decibelérték. Sokan gondolják azt, hogy a rövid ideig fellépő hangzavar nem tud maradandó károsodást okozni. Ki kell, hogy ábrándítsunk mindenkit: ez nem így van. Akár egyetlen impulzusszerű hanglöket is képes átszakítani vagy megrongálni a dobhártyát. A rövid ideig fennálló fülzúgás ugyan elmúlik, de a károsodás már megtörtént.

Könnyű elbagatelizálni, de már a nagyvárosi hétköznapok zaja is megterhelő lehet a fülünk számára. A decibel jelzi egy hang hangerejét: egy irodában elhangzott beszélgetés 40 decibel közeli hangerőn zajlik, míg a robotgépek és porszívók hangereje 70 decibel köré tehető. 90 decibelnél viszont már károsodhatnak a hallószervek, 120 decibel környékén pedig már fizikai fájdalmat érzünk. A műhely zajai általában 100 decibel köré tehetőek, tehát igenis fontos a védekezés!

Fotó: pixabay.com

Maradj kezes-lábas!

Tapasztalatok szerint a kéz védelme az, amire szinte kivétel nélkül mindenki odafigyel. Ez kifejezetten örömteli tendencia, de azért érdemes pár szóban átvenni, hogy a különböző munkákhoz milyen speciálisan fejlesztett kesztyűket érdemes beszerezni.

Amíg kertészkedésnél, virágültetésnél száraz időben egy cérnakesztyű is elegendő tud lenni, addig csapadékos időben gumikesztyű vagy akár egy speciális bevonattal ellátott, mártott kesztyű használata is indokolt lehet. Fűrészelés, flexelés során egy közepes minőségű bőrből készített munkakesztyű már elegendő védelmet nyújthat. A megfelelő kesztyű kiválasztásával kényelmesen, biztonságosan dolgozhatunk otthon is.

Ne sokkold magad!

Érintésvédelem a rázós élmények ellen! – akár ez is lehetne ennek a bekezdésnek a címe. Általában akinek a hobbija a barkácsolás, kifejezetten odafigyel a szerszámok épségére, üzemkész állapotban tartására: legyen szó kézi vagy elektromos verzióról. Ettől függetlenül soha nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát!

Mi, akik heti szinten használjuk a saját szerszámainkat tisztában vagyunk minden “rendellenességgel”, de mi a helyzet a szomszéddal vagy épp a gyerekekkel, unokákkal? Nem tudjuk minden egyes pillanatban kizárólag őket figyelni, amíg mellettünk sürögnek, forognak. És hát jól tudjuk, hogy mindig az a legérdekesebb, ami tilos. Mindig azt kell megfogni, kipróbálni, nyomkodni, bekapcsolni amire valaki, azt mondta “Ne nyúlj hozzá!”.

Tehát nem csak saját, hanem mások védelmében is figyeljünk, hogy ne lehessen véletlenül elindítani, megfogni az felügyeletet igénylő eszközöket, és ne legyenek lógó vagy kilazult elektromos vezetékek sem a szerszámok, sem a konnektorok esetében.

Jobb félni, mint megijedni

A közhelynek hangzó szólás ebben az esetben tényleg megvédhet minket egy véletlen balesettől. Fontos, hogy a magatartásunk, hozzáállásunk biztonsági szempontból is legyen igényes, előrelátó. Figyeljünk a szerszámok, berendezések rendszeres karbantartására, és gondoskodjunk a mindenki számára biztonságos körülményekről.

Reméljük, hogy a fent összegyűjtött kis lista segít átgondolni, hogy mik a javítandó pontok a műhelyben, garázsban vagy a kreatív kis sarkunkban. Így gondtalan kikapcsolódást jelenthet a hobbink, akár a csöndes elmélyülésre használjuk ezt az időt, akár a családtagokkal szerzünk közös élményeket.

Címlapfotó:pixabay.com

Az ügyes kiskertész tudja, mire jó a mini melegház
Ha saját kertünkből szeretnénk a primőrt, akkor szükség lesz a melegházra. Még ha mini is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik