Kertünk-Portánk

A fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája

Ezzel is népszerűsítik a magyar gyümölcsfajtákat.

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.

Interaktív almatérképpel, közterületi gyümölcsfa-ültetéssel, kulturális- és edukációs programmal készül az évre az MKSZN, a magyar gyümölcsfajták szaporításáért és forgalmazásáért felelős vállalat. A programok középpontjában az év gyümölcsfajtája, a tányéralma áll majd, amely a tavaly indított szavazáson a Pipacs1 meggy és a fekete berkenye közül került ki győztesen.

Megkezdődött az év gyümölcse 2017 szavazás - 3 jelölt közül lehet választani
Kevésbé ismert őshonos, kiemelkedően egészséges gyümölcsfajták a jelöltek között..

Nagyszüleink rétesalmája volt

A tányéralma egy Erdélyből származó, ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből, mint népszerű rétesalma. A viszonylag vastag héjú gyümölcs igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig is képes ellátni bennünket friss ízekkel. Az év gyümölcsfajtája mindemellett egy rendkívül jól termő, ellenálló fajta is, amely országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezetéhez.

A szavazás célként tűzte ki a különleges, magyar gyümölcsfajták népszerűsítését, így az év során számos olyan programmal készül az MKSZN, ahol mind a kertészek, mind a fogyasztók megismerkedhetnek a fekete tányéralmával és felhasználási lehetőségeivel.