Virágzó vidékünk

Újraélesztik a zártkerti gyümölcsösöket Hajdúnánáson

Közel ezer facsemetét ültettek el.

Őshonos és tájfajta növényeket telepítettek a kihasználatlan, zártkerti besorolású területekre Hajdúnánáson. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló, a zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogram közösségi termelésének keretében több mint 2 hektáron 255 meggyfa, 500 almafa, 40 kajszibarackfa és 130 cseresznyefa ültetését végezték el az elmúlt időszakban.

A növénytermesztéshez kapcsolódó gyakorlókert program a hajdúnánási Bocskai általános iskolai tanulóinak biztosítja, hogy technika órai foglalkozás keretében gyakorlati úton sajátítsák el a termesztéshez szükséges ismereteket.

A gyümölcsfák termőre fordulásának ideje várhatóan 4-5 év. A termés egy részét a programban résztvevők között rászorultsági alapon osztják ki, a fennmaradó részt a közkonyha részére ajánlják fel, illetve a Hajdúnánási Építő és Tartósító Szociális Szövetkezet bevonásával dolgozzák fel.

A közösségi gyümölcstermesztés újraindítása – a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével – egyúttal hozzájárul a városban a tájgazdálkodás kialakulásához, a helyi fajták előtérbe kerüléséhez, a hagyományok újraélesztéséhez.

Kiemelt képünk illusztráció, nem a helyszínen készült.

A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében kedvezőtlen változásokat eredményezhet, a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.