Kertünk-Portánk

Nádtető fedi a görbefába álmodott pergolát

A bútorkészítő számára fontos a megrendelők iránt érzett szeretet és tisztelet.

Nagy András a picinyke göcseji településen, Milejszegen él, s azt vallja, hogy az égiek segítették ahhoz, hogy görbefa bútorok gyártásával foglalkozzon. Számára a fával való találkozás leginkább saját magát, a természet megszelídítését jelenti a hagyományok iránti alázattal és tisztelettel megspékelve. Erről is mesélt, amikor először írt róla a Sokszínű Vidék:

Érezni kell a fát, és az megmutatja, mi szeretne lenni
Kicsinyke faluban teljesedett ki az egykori városi panellakó élete.

Egy évtized alatt András rengeteg bútort és dísztárgyat készített fából, s nem csupán saját magának, hanem megrendelésre is. Ezek között található legújabb remeke, egy “görbefába álmodott” pergola, mely akác, fenyő és gyümölcsfák felhasználásával készült, és a munkafolyamat zárasaként nádtetőt kapott.

A bútorkészítő kérdésünkre elmondta, 4 nap munkaidőt fektetett be, ami igen intenzív, napi 14 órát jelentett. A pergola Nagykanizsára készült az ő neves szemész orvos barátjának és párjának.

Talán nem lett volna ilyen szép, ha nem a személyes kapcsolat szüli a munkát, mert fontos a megrendelők iránt érzett szeretet és tisztelet

– mondta András.

A mester lelkületét, alázatát ismerve nem meglepő, hogy nagyon fontos számára a személyes találkozás, a megrendelőkkel való beszélgetés. A végeredmény – mint minden remekében – ezúttal a pergolában is érzékelhető. Gratulálunk, és várjuk az újabb “csodákat”.

Fotók: Nagy András

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik