Kertünk-Portánk

Üres telekkel indultak, mára virágzó kerti oázist varázsoltak

Itt a bizonyíték arra, hogy szívvel-lélekkel csodákat hozhatunk létre.

Egy kedves olvasónk, Mogyorósi Rita sziklakertjét tavasszal is megcsodálhattuk, most viszont lehetővé tette azt is, hogy, hogy teljes nyári pompájában láthassuk.

Rita és párja 7 éve költöztek álmaik otthonába és azóta valósággal megfertőzte a fiatalasszonyt a kert.

Így kezdődött

Azóta is elképesztő lendülettel tervez, ültet, majd ha szükséges, akkor átültet. A kertet nézve az ember azt hinné, hogy kertész segít a tökéletes látvány megteremtésében, de Rita elmondása szerint ő és a párja a főszereplő. De hogyan lehet ezt győzni?

Munka mellett nem könnyű, de minden szabadidőmben a kertben vagyok és nagyon szeretem. Megszállott lettem. Próbáltam úgy megtervezni és kialakítani az egész kertet, hogy ne igényeljen minden növény intenzív gondozást. Igyekszem szárazságtűrő, betegségnek ellen álló növényeket választani, ami nem minden esetben sikerül, de folyamatosan tanulok a hibáimból.

A házaspárnak nincs kertészeti végzettsége, de ahogyan Rita meséli, mindennek utánanéznek, sokat olvasnak szakirodalmat, és az elmúlt években lett annyi tapasztalat, hogy most már kevesebb csalódás éri őket.

Nem kiforrott koncepcióval álltam neki a tervezésnek, így folyamatosan alakult ki bennem az ideális kert képe. Mások kertjeiből is “loptam” ötleteket, melyeket saját ízlésem szerint alakítottam, formáltam tovább. A kert folyamatos elfoglaltságot jelent, évszaktól függően napi 1-4 órát, de ha az időm engedi akkor bármennyit szívesen töltök a növényekkel. Minden nap minden órában új meglepetések és örömök érnek.

Ennyi virág közül nehéz kiválasztani kedvencet, mégis úgy tűnik, nem lehetetlen.

Minden szezonban vannak kedvenceim, de talán többnyire egy-egy növény virágzása csábít el, akár egyik napról a másikra. Jelenleg a murvafürtöm pompázik most őt szeretem a legjobban.

Van-e jó tanács, kőbe vésett szabály, javaslat, amit érdemes minden kiskertésznek tudnia? Igen, van.

Saját tapasztalatom, hogy érdemes olyan növényeket ültetni, amik betegségekre kevésbé hajlamosak, mert ezek sikerélményt és lendületet adnak a továbbiakban. Ha valami nem sikerül, akkor ne adjuk fel, ez mindenkivel megtörténhet. Végezetül alakítsunk ki a kertben árnyékos részeket is, fákkal, bokrokkal, hogy a munkánk gyümölcsét, látványát élvezni tudjuk a nyári melegben is.

Ilyen lett

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik