Kertünk-Portánk

70 forint a termelőknél az áruházakban 400 forintért kapható étkezési alma

Az ipari alma árának csökkenése magával húzza az étkezési alma árát is.

Nemcsak az ipari, de az étkezési alma ára is “beszakadni látszik” – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök szerint az étkezési alma kilónkénti ára az áruházban 400 forint körül van, míg a termelőnél 70 forintba kerül. Hozzátette, hogy az étkezési alma 130 forintba került, és innen csökkent 70 forintra. Ez azt jelenti, hogy az ipari alma árának csökkenése magával húzza az étkezési alma árát is.

Elmondta azt is, tárgyalásokat folytattak a legnagyobb felvásárlóval, aki végül két forinttal emelte volna meg az ipari alma jelenleg 13 forintos kilogrammonkénti átvételi árát, es ez elfogadhatatlan.

Megalázóan alacsony a léalma felvásárlási ára
13 forintot kínálnak kilójáért, a betakarítás így minden tekintetben gazdaságtalan.

Jakab István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta azt is, a megoldást az jelenthetné, ha a gazdák rendelkezésére állna egy saját tulajdonú gyümölcsfeldolgozó üzem, így befolyásolhatnák az árakat. Hozzátette, hogy ennek előkészítését már megkezdték – írta az MTI.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik