Kertünk-Portánk

Kisfiúként álmodta meg a mesebeli cserépkályhát

A remekműnek a mester adta a találó nevet.

A Forráskúton élő Kálmán Gábor elsősorban kemenceépítéssel foglalkozik, egyedi termékeit sokan csodálják. A Csongrád megyei településen dolgozó mester olykor “kirúg a hámból”, és más fűtési alkalmatosságot is készít, mint tette ezt akkor is, amikor megálmodta álomsparheltjét.

Álomsparheltet épített a kemencés mester
A boltiak és a régiek nem tetszettek, maradt a saját kivitelezés.

Az álmok azonban nem érnek véget, Kálmán Gábornál pedig végképp nem. Bár egész nyáron halogatta, az őszi napok beköszöntével és a tél közeledtével nekilátott újabb remekműve elkészítésének.

Ez egy igazi cserépkályha a mesék csodaszép világából, ahogyan azt én kisfiúként elképzeltem, és amivel télen a műhelyemet tudom fűteni

– jegyezte meg a Facebookon közzétett gondolatsorában a mester.

Kálmán Gábort a gyermekkora mesés “látomásai”, a cserépből készült cserépkályhák ihlették meg a mostani alkotás elkészítéséhez. Mint írta, eszébe jutott a nagyszülei tanyáján életében először látott cserépkályha, amely sárgásbarna csempékből állt és nagy csalódás volt számára az ő elképzelései után, hiszen cserepet sehol sem látott azon.

Idén arra gondoltam, hogy miért ne építhetném meg azt az igazi cserépkályhát, amit kisfiúként megálmodtam. Minden anyag rendelkezésemre állt, és az az érzés, amikor elkészült, és egészében megláttam, az mindent megért

– fűzte hozzá.

Kálmán Gábor munkafilozófiája szívből alkotni olyan dolgokat, amit előtte más nem készített. A fotókat nézegetve ezzel nem is vitatkozhatunk. Valóban egyedi és a lényege, hogy ez “igazi cserépkályha”, ahogyan azt egy kisfiú valamikor elképzelte. Gratulálunk a remekműhöz!

Fotók: Kálmán Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik