Kertünk-Portánk

Provence hangulatát sugározza a romantikus erdőszéli otthon

Szépséges táj, gyönyörű porta, egyszerű és praktikus enteriőr, rusztikus bútorok.

Provence Franciaország déli részén fekvő régiója, amely rusztikus hangulatával mindig lenyűgözi a turistákat. Levendulamezők, francia pékségek, napsütötte szőlőhegyek és vidéki piacok. Ez mind Provence.

Meglátni és szerelembe esni, avagy Provence valóban a szívekhez szól
Sokan mondják, hogy Provencet egyszer mindenkinek látni kell. Igen, látni kell!

Amikor Magda meglátogatott egy provence-i barátot, otthon érezte magát. A mólóhoz legközelebb álló ház volt az, ablakaiból csodálatos kilátás nyílt a tengerre.

„Hallgattuk a hullámok hangját és a sirályok rikácsolását. Arról álmodtam, hogy egy nap ugyanolyan szép helyen fogok élni.”

Magdának várnia kellett jó néhány évet, hogy teljesítse ezt a vágyát – írja a Weranda.

Hosszú ideig a családjával a lengyelországi Gdynia központjában élt, míg végül a férjével úgy döntöttek, hogy megépítik álmaik házát. Nem volt könnyű megtalálni az ideális helyszínt, de végül ráleltek egy csendes, zöld telekre a város határában. Nincs ott az övéken kívül más épület, csak egy tisztás és egy erdő.

Láttuk a közeli farmot, bekopogtunk, és kiderült, hogy a telek eladó

– mondta Magda.

Galéria

Francia életérzés

A házat körülölelő erdő mellett Arek, a férj minden reggel gyönyörű környezetben futhat, Magda pedig fogadja vendégeit: gyakran fiatal őzek látogatják meg a kertet, és télen megeszik a nekik szánt, a kerítésre kitett almákat. Gdynia legmagasabb pontja a Donas-hegyen, valamivel több mint 205 m tengerszint feletti magasságban egy kilátótorony. Mivel jellegzetes, áttört szerkezettel rendelkezik, Eiffel-toronynak nevezik Magdáék. Nem véletlenül, hisz, mint látjuk, a francia életérzés közel áll hozzájuk.

Fotó: Weranda

Egyszerű és letisztult elegancia

A falakon francia színek láthatók, a világos galambszürke van túlsúlyban, a legtöbb bútor pedig Franciaországból származik – kivéve a konyhát, a fürdőszobát és a tölgy törölközőtáblát az étkezőben.

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban
Napsütés, bor, szerelem, virágok, levendula..., igen, ez Provence.

Beata Kozieradzka és Andrzej Bogucki, a Concept Studio belsőépítészei és lakberendezői segítették a  megfelelő dizájn kialakítását. Az ő javaslatuk volt  a lenyűgöző, hatalmas francia csillár az étkezőbe. Nem kis munka volt bevinni a házba és felszerelni, hatalmas mérete okozott némi fejtörést, de a végeredmény megérte a fáradozást.

Ha valaha is elmegyünk innen, a csillárt biztosan magammal viszem. Még akkor is, ha majd’ belegebednék a cipekedésbe

– említette a tulajdonos.

A nappaliban lévő falak, az ezüst pelyhekkel díszített előszoba vagy hall, a földszinti fürdőszobában levő levendulamezőktől tarka Provence-festmény, vagy az első emeleten a házigazdák fürdőszobájában lévő mesésen színes olasz csempelapok és a konyhaszekrények kicsi gombdíszei is mind olyan apró részletek, amelyek az egész házat lenyűgözővé varázsolják.

Egyszer ellátogatott hozzánk egy barát, aki 12 évig élt Provence-ban. Amikor meglátta a házat, annyit mondott: otthon érzem magam. Számomra ez volt a legnagyobb elismerés

– mesélte büszkén Magda.

Kimelt kép: Weranda

Mesés otthon lett a megviselt herendi vályogházból
Provence hangulata sugárzik a porta minden szegletéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik