Páratlan a házilag termesztett gyömbér íze

11 hónappal az ültetés után leszüretelhetjük az első termést.
Kapcsolódó cikkek

A gyömbér termesztése gumóról történik, nincs tehát szükség magvakra hozzá – írja a Für Sie.

Ezekre a dolgokra különösen figyeljünk oda, mielőtt belevágunk az otthoni gyömbértermesztésbe!

A legideálisabb földkeverék a gyömbér számára az egyharmad homokos földet, kétharmad virágföldet tartalmazó keverék. Az ültetésre használt edény aljára tegyünk egy agyagcserép darabkát, ez megköti a fölösleges nedvességet, és megakadályozza a későbbiekben a penész és gombaképződést.

Fotó: iStock

A gyömbérgumó ültetése

Ahhoz, hogy a későbbiekben jól teremjen, vágjuk fel a gyömbért darabokra vagy szeletekre, olyasformán, ahogy a burgonyát szokás. Aztán tegyük a darabkákat vágási felületükkel lefelé néhány centi mélyre a földbe, ássuk el, de ne nyomkodjuk rá a földet erősen, hanem lazán terítsük csak be vele. Miután mindet elültettük, jöhet az első locsolás. De figyeljünk oda arra, hogy langyos, lehetőleg mészkőmentes vízzel öntözzük meg a gumókat. A továbbiakban pedig fontos lesz, hogy a föld mindig legyen picit nyirkos, de soha nem nedves-vizes, túlöntözni nem szabad a gumókat, mert kirohadnak.

Hol tartsuk a növényt?

Azt hihetnénk, hogy a gyömbér a konyhában vagy a hálószobában növekedne a legoptimálisabban. De ezeken a helyeken igen gyakran túl nagy napsugárzásnak lehet kitéve, amit viszont nem szeret a növény. A napsugárzást nem, a meleget viszont nagyon kedveli, így ideális helye a fürdőszoba, különösen akkor, ha nem túl nagy, vagy tejüveg ablaka van, és a helyiségben állandó a meleg levegőhőmérséklet. Míg az első zöld hajtások megjelennek, le is takarhatjuk a cserepet egy kis darab fóliával, így egy mini üvegházat hozunk létre a növénynek, ami biztosítja számára az állandó meleg, nedves levegőt. Nyáron akár a szabadba is kivihetjük, de csak akkor, ha estére vissza tudjuk hozni a meleg lakásba.

Minden jó, ha a termés jó

Ha mindent az előírásnak megfelelően csináltunk, 11 hónappal az ültetés után leszüretelhetjük az első termést. A növény ekkor nagyjából egy méter magas, és kiszedhetjük a gyökerét. A friss gyömbérgumó zsenge, feszes, bézs színű, és nincsenek rajta foltok.

Fotó: Pixabay

Ezután csak rajtunk áll, hogy a fazékban végzi-e, vagy egy kellemes tea összetevőjeként. Ami viszont biztos: a saját termesztésű gyömbér íze páratlan!

Kiemelt kép: pixabay.com

Különleges ízbomba a diós-gyömbéres szilvalekvár
Egy próbát mindenképpen megér, mert nagyon finom.