Otthon készült

Különleges ízbomba a diós-gyömbéres szilvalekvár

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 09. 15. 19:25

Egy próbát mindenképpen megér, mert nagyon finom.
Korábban a témában:

Az aligha kérdéses – és virára sem ad okot -, hogy a legfinomabb szilvalekvár Szabolcs-Szatmár-Beregben készül. A térségben nagy hagyománya van a szilvalekvár befőzésének, az elkészült termék igazi kuriózum.

Panyola, 2012. augusztus 23.
Filep Lajos kavarja a nemtudom szilvából készült ciberét Panyolán 2012. augusztus 23-án. A lekvárkészítés során a pépesre fõtt egész szilvaszemeket, a ciberét átszûrik és a magtól és héjától elválasztott lédús szílvahúst 36 órán át fõzik rézüstben. A Fajtaminõsítõ Bizottság a közelmúltban vette fel az ártéri dzsungelgyümölcsösökben termõ tájfajtából nemesített nemtudom szilvát a Nemzeti Fajtajegyzékbe.
MTI Fotó: Balázs Attila
A hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titka
A térségben a nyár végének közeledtével minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát.

Mi a Ketkes segítségével ma egy olyan szilvalekvár receptjét hoztuk el, amelybe sok finomság kerül, ettől lesz az íze különleges.

Íme a diós-gyömbéres szilvalekvár receptje

Hozzávalók

2 kg szilva, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, 150 g dió, 600 g cukor, 1 liter víz.

Elkészítése

Mossuk meg a szilvát, szedjük ketté és távolítsuk el a magját. Tegyük egy edénybe, cukrozzuk be, öntsük rá a vizet, majd tegyük fel főni lassú tűzön. Amikor a szilva elkezd főni, kanalazzuk le a habját, majd adjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért, kavargassuk, főzzük 40 percet. Az ismét keletkező habot kanalazzuk le róla. Amikor elkészült vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az apróra tördelt diót. A lekvárt tegyük üvegekbe, fedjük be és fejjel lefelé fordítva, meleg paplanok között hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Zakopane, 2018. szeptember 22.
Az 1987 méteres Gáspár-csúcson turisták 2018. szeptember 22-én, miután pár centiméter hó esett, a hõmérséklet pedig fagypont alá süllyedt a lengyel Tátrában, Zakopane közelében. Az elõrejelzések szerint a következõ napokban akár 20 centiméáternyi hó is hullhat a Tátrában. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.