Kertünk-Portánk

Így lesz gyönyörű májusban is a kertünk

Van mit tenni, a füvet is sűrűn kell nyírni.

Itt az ideje a kerti tó kitisztításának és a kúszó rózsák megritkításának, írja a Good Housekeeping.

A kert virágos cserjéi kezdenek elnyílni ilyenkorra, így a korai nyári orgona, a gyöngyvirágcserje, az aranyvessző, a japán birs, a rózsalonc, a lilaakác. Amikor elhervadtak, metsszük őket a kívánt formára, még lombfakadás előtt, mert a metszés nagyon legyengíti a növényeket. Az orgonát és a labdarózsát most ne metsszük, hisz megtettük februárban-márciusban, viszont az elvirágzott részeket vágjuk le.

Fotó: Horváth Lászlóné

A tulipánok, a nárciszok, jácintok és más kora tavaszi hagymások is elnyíltak már. Ha gondosan akarjuk tulipánjainkat ápolni, elvirágzás után szedjük fel őket, hagyjuk kiszáradni,és a hagymájukat tegyük száraz, hűvös helyre. Ha a nárcisz nem virágzott, előfordulhat, hogy a hagymái már túl mélyre süllyedtek. Szedjük ki ezeket is, és pihentessük száraz, hűvös helyen, szalmával vagy forgáccsal letakarva.

Fotó: pixabay.com

Következő lépésként kezdjük elültetni a nyáron virágzó hagymásokat, amilyen a kardvirág, a dáliák, a kána, a frézia.

Ez a legjobb pillanat a falra futtatott tűztövis és a futórózsafélék metszésére és formára igazítására is, hogy több virágot hozzanak. Vágjuk vissza az összes új hajtást jó 8 centire, és húzzuk ki őket a falról vagy a sövényből.

Fotó: pixabay.com

Eljött az ideje a kerti tó kitisztításának is. Algátlanítsuk a tavat, a túlszaporodott növényeket ritkítsuk meg, és most ültessük el azokat a vízi és mocsári növényeket, amelyek még szükségesek, mert a tó vize lassanként felmelegszik.

A leggyakoribb rendszeres kerti munka ilyenkor már a fűnyírás. Elkezdtük áprilisban jó esetben, amikor a gyep 6-8 cm magasságú volt már, és most van a legnagyobb növekedési időszakában a fű, úgyhogy gyakran, akár hetente kétszer is vágnunk kell. Lassan állítsuk be a nyári gyepmagasságot, ez 2,5-3,5 cm között ideális.

Kiemelt kép: Horváth Lászlóné

Csodájára járnak a virágzó kertnek Cserkeszőlőn
A tavasz megérkezésével madárcsicsergéstől hangos a porta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik