Kertünk-Portánk

Csodájára járnak a virágzó kertnek Cserkeszőlőn

A tavasz megérkezésével madárcsicsergéstől hangos a porta.

A csodaszép kert Cserkeszőlőn, Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A település maga is híres rendezettségéről, portái szépségéről, amiért a lakók sokat is tesznek. Hagyománya van a szép udvar elnevezésű versengésnek, melynek keretében minden évben kihirdetik a legszebb udvarral rendelkező győztest, aki az oklevél mellé pénzutalványt is kap, amiből tovább csinosíthatja portáját.

Fotó: Horváth Lászlóné

A nyertes minden évben más, hogy mindenki sorra kerülhessen, hisz annyi a szép udvar a városkában. A termálvizéről és fürdőjéről híres helység maga is egy gyöngyszem, amilyen Horváth Lászlóné, Margit néni hobbikertje is.

Fotó: Horváth Lászlóné

Harminc évig kertészkedett korábban a férjével, így nincs híján kellő tapasztalatnak, fóliás kertészetük volt, hivatásos kertészként dolgozott a férje, aki ma a település polgármestere. Húsz éve azonban abbahagyták azt a munkát, Margit néninek pedig nagyon hiányzott a kertészkedés, nem szerette az akkori kopár udvart.

Így kigondolta, aztán pedig lépésről lépésre meg is valósította ezt a mostanra teljes szépségében pompázó kis kertet.

50 méter hosszú és 17,5 méter széles, téglalap alakú a telek. Tízméterenként füvesítettem, szépen fokozatosan bentről kifelé. Először hársfát, nyírfát ültettem, aztán jöttek a bokrok, gyöngyvessző, a rózsalonc is szép már. Öt éve tavasszal, április derekán pedig azt éreztem, hogy igazi látványosság lenne egy kis kerti tó. Akkor az idő is nagyon jó volt már, Laci fiam épp nálunk volt, így fogtam a férjem borotvahabját, és lerajzoltam vele a vese alakzatot az udvaron, ahol és amilyenre szerettem volna a tavat, a fiam pedig el is kezdte kiásni. Pár nap alatt elkészült, ebben segítettek a fiaim, egyébként minden mást magam csinálok a kertben

– meséli lelkesen a már nyugdíjas hobbikertész, Horváth Lászlóné.

Galéria
Fotó: Horváth Lászlóné

A kerti tó gondolata nem véletlenül merült fel Margit néniben, hisz korábban volt egy 2,5 hektáros örökölt tanyájuk, egy csodaszép, 400 m²-es horgásztóval, amit szintén ők alakítottak ki annak idején. Így nem is csoda, hogy hiányzott neki a vizes felület.

Imádom a tavi rózsát, de ott megették a halak. És bár most is vannak a tavacskában, de megmaradnak a rózsák is. Mindennap elüldögélek itt, ha végeztem a munkámmal, a reggelt is szívesen indítom a tó mellett ücsörögve.

Férjem hozta a tóba a kavicsokat, a köveket, mindegyiknek van valamilyen története, ahogy a kert virágainak, növényeinek is. Párom imádja a rózsát, de úgy általában a virágokat is. A halak pedig, mikor jön etetni, és hívja őket, már felismerik a hangját, elő is jönnek tátogva, és csak úgy falják az ennivalót, meséli Margitka.

Galéria
Fotó: Horváth Lászlóné

A fűnyírás kicsit fárasztó elfoglaltság már a számára, de nagyon örül, hogy jó egészségnek örvend, testileg-lelkileg egyaránt, amihez a kertben végzett munka is hozzájárul.

Sokkal jobb és hatásosabb a kerti munka, mint bármilyen orvos által felírt gyógyszer

– vallja.

Vannak évelő virágok, de rengeteg egynyárit is vetek mindig, hogy folyamatosan gyönyörködhessem a virágokban. Imádom a rózsákat, a leandereket, de most kicsit később fognak virágozni, mivel az utóbbi napokban meglehetősen hideg volt

– sorolja lelkesen.

Madárcsicsergés tölti be a kertet, a békák brekegése is kellemes a füleinek. Érezni a szavaiból, hogy együtt él és lélegzik a kertjével, annak minden szegletével.

Fotó: Horváth Lászlóné

Egyszer egy mocsári teknős pár is tévedt a kis tóba, aminek nagyon örültek, de mivel nem a legjobb hely volt ez a számukra, így elvitték a szomszédos lakópark hatalmas tavába, ahol élnek halak, madarak, még vadkacsák is. A fölösleges halszaporulatot is oda hordják, természetesen a tó gondozóinak a beleegyezésével.

Kiemelt kép: Horváth Lászlóné

Csodás virágkavalkád az álomszép kertért
Ezek a virágok egész évben csodálatossá varázsolják kertünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik