Kertünk-Portánk

Így lehet csábító a mohaszőnyeg a díszkertben

Nem igényel fűnyírót, nem kell neki műtrágya, a megfelelő helyen igazán szép dísz lehet.

Bár általánosságban a kertészek nem szeretik jelenlétét, a moha megfelelő helyen, tudatos tervezéssel csábító foltja lehet egy díszkertnek. A növény által létrehozott sűrű, bársonyos köpenyt gazdag zöld színárnyalatok jellemzik, és a gondozása sem nehéz, írj az instructables internetes portál.

Ugyanakkor kell némi utánajárás, egy kis felkészülés, s máris csodás mohaszőnyeg díszítheti kertünket.

10 tipp kisméretű virágoskertek tervezéséshez
Időben gondoljuk át közvetlen környezetünk arculatát.

1. lépés: Válasszunk helyet

Aki eldöntötte, hogy mohát szeretne a kertbe, az pontosan tudja, hova szánja. Mivel a moha nem táplálkozik a talajból, annak összetétele nem fontos. Azonban stabil alapra szükség van, így a laza kavics vagy homok nem jó felületnek.

2. lépés: Válasszunk mohát

A mohák az egész Földön elterjedt, nem edényes, embriós növények. Mintegy 26 000 ismert fajjal, amelyek közül Magyarországon 659 él. Kis termetű, levélkére és száracskára tagolódó vagy telepes, zöld, spórás növények, külön érdekességük, hogy nincsenek gyökereik és szállítószövetük. A szárazságot és a fagyot is jól tűrik. Víztartalmuk környezetfüggő; a vizet teljes testfelületükön veszik fel. A szárazságtűrő mohák egyes fajai kiszáradt állapotban is több évig életképesek maradnak.

Azok, akik nem begyűjtik, hanem vásárolják a mohát, legtöbb helyen lapokban tudják beszerezni. Vannak szárazságtűrőbb mohák, de természetesen a legtöbb az árnyékos, nedves helyet kedveli. A színárnyalatuk is eltérő lehet.

3. lépés: A talaj előkészítése

A moha alatt nagyjából egyengessük el a talajt, hisz például a mohalapok nem fognak jól illeszkedni a sziklához. A méretre vágott, előkészített moha nem mindenhova passzol. Érdemes a gödröket eltüntetni, a talajt tömöríteni.

4. lépés: Ültetés és gondozás

A mohák esetében a legjobb ültetési idő tavasszal vagy ősszel van, amikor a nedvesség bőséges és elég meleg van a mohának.

Nyomkodjuk a moha darabokat a földbe, hogy jól illeszkedjenek. Ültetés után meg kell locsolni, és aztán mindennap, hisz a mohának az elszaporodáshoz rendszeres nedvesség kell. Gyökerei viszont nincsenek, így nem igazán a hagyományos öntözésre van szüksége. Inkább csak vízpermet kell neki, de az rendszeresen. Forróságban nem szabad öntözni, és túlöntözni sem szabad, hogy ne rohadjon.

A mohaszőnyeg csodálatosan puha, nem igényel fűnyírókat, nem kell neki műtrágya, a megfelelő helyen igazán szép dísze lehet a kertnek.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik