Kertünk-Portánk

Bárhová elgurulnak a környezetbarát miniházak

Szépek, praktikusak és összkomfortosak.

Javarészt külföldi megrendeléseket elégít ki az a csíkszeredai cég, amely kis lakófelületű, praktikus öko mobilházak gyártásával hódította meg Európa országait.

A kis házban minden van, amire egy lakóépületben szükség lehet: konyharész, galéria, kihúzható fekhelyek és fürdőszoba alkotják az esztétikus mobilházakat. A házak ráadásul környezetkímélők, tele zöld megoldásokkal.

Fotó: ecotiny.house

Környezetbarát például a nem vízöblítéses, száraz toalett,  ami nagyon népszerű a megrendelők körében.

A mosdónál is, akárcsak az áramnál, több megoldás létezik. Fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet csatlakozni a csatornára, a vízhálózatra, hogy utaztatják-e majd a miniházat vagy sem. Mert például fölöslegesek a nagy tartályok, ha a tulajdonosok többnyire az adott helyen a meglévő vízhálózatra kötik a berendezéseket. A villanynál is van napelem, de generátor is, és hálózathoz is kapcsolható a rendszer.

A prémiumterméknek számító, 15-25 négyzetméteres házak értékesítési ára akár több tízezer euro is lehet, attól függően, milyen extrákkal kérik őket. Vannak napelemekkel, speciális fűtési rendszerrel felszerelt miniházak akár 55 ezer euróért. A csíkszeredai cég közel 20 embert foglalkoztat a gyártásban, a műhelyben 4-5 mobilház készülhet 1 hónap alatt.

Fotó: ecotiny.house

Többféle típusú lakóház létezik, de mindegyik belső elrendezése modern, praktikus és a szépérzékünket is kielégíti. A természetes anyagok dominálnak, ami miatt még lakályosabbak és meghittebbek ezek a parányi kis otthonok.

Szakács Botond, a két és fél éve indított vállalkozás egyik tulajdonosa szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár a környezetvédelem és az erdőgazdálkodás. Nem működik a ciklusosság, nincs a kitermelők fejében, hogy ha kivágunk valamit, azt vissza is kell ültetni. Emiatt fordulhat elő az is, hogy a Svédországból importált fa jobb minősége ellenére is olcsóbb .

Nálunk sajnos nem tekintenek a fára megújuló energiaként, pedig ha jól gazdálkodunk a fával, az mindig elérhető lesz

– mesélte az anyagválasztásról és a környezettudatosságról Szakács Botond.

Fotó: ecotiny.house

A Tiny Lincoln fantázianevet viselő miniház belseje szép és praktikus, területe 25,5 m², 4-6 ember számára biztosít elegendő fekvőhelyet.

Fotó: ecotiny.house

A nyolc méter hosszú miniházban mindennek jut hely. Igény szerint szállítható, de akár le is cövekelhetünk vele a telkünkön.

Bár a csíkszeredai cég csupán két és fél éve foglalkozik a mobilházak gyártásával, a tulajdonosoknak évtizedes tapasztalatuk van vállalkozások működtetésében. A siker kulisszatitkairól a cégvezető azt mondta, a legfontosabb a kitartó, következetes, feladás nélküli munka.

Nem köt röghöz többé a jövő miniháza
Rendkívül praktikus megoldás.

Kiemelt kép: Tiny Lincoln miniház/ecotiny.house

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik