Kertünk-Portánk

Katicainvázió jöhet a lakásokban

Télen mozdulatlanná dermednek, úgy várják az enyhülést.

A katicabogárnak világszerte nagyjából hatezer faja ismert, Európában 207, Magyarországon 90 képviselője él.

7 meglepő érdekesség kedvencünkről, a katicabogárról
A családnak 6000 ismert faja van, ebből hazánkban hozzávetőlegesen 90 őshonos.

A változatos életmódot élő fajok hazánkban a telet imágó alakban vészelik át, leggyakrabban avar, fakéreg, fűcsomók, vagy a talaj védelmében. Előfordul azonban, hogy egyes fajok (pl. harlekinkatica) mesterséges létesítményekbe, lakásokba vonulnak telelőhelyet keresni, ilyenkor óriási tömegben verődhetnek össze, mely az emberek számára kellemetlenséget, sőt egészségügyi problémákat is jelenthet.

A hirtelen lehűlés és a rövidülő nappalok egyértelműen jelzik ezeknek az állatoknak, hogy búvóhely után kell nézniük. Ráadásul a katicák szeretnek együtt telelni, így általában több példánnyal is találkozhatunk egyszerre. Emberre nem veszélyesek, ha fenyegetve érzik magukat egy keserű védekező anyagot bocsátanak ki. Ez ugyan büdös, de nem mérgező

– mondta Vigh Károly entomológus a vaol.hu oldalán.

A katicabogarak télen mozdulatlanná dermedve várják az enyhülést. Ha valakit zavarnak a házban, akkor érdemes őket összeszedni és kivinni őket a lakásból, valamilyen más, zárt helyre, például pincébe. Így nem kell bántani őket, és a bogarak is egy védettebb helyen várhatják az idő enyhülését, amikor azonnal elrepülnek majd.

Csodájára jártak Katicabogárnak Hollandiában
Nyugat-Európában egy fajtatársa sem járt még ilyen messze.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik