Kertünk-Portánk

A falu, ahol minden ház csipkébe öltözött

A népi építészet remekeit 1977-ben védetté nyilvánították.

Létezik egy aprócska, 200 fős falucska a Zsolnai járásban, Szlovákiában, ahol mintha megállt volna az idő. Csicsmány (Čičmany) mégsem olyan, mint a többi érintetlen kis község, itt ugyanis minden ház maga a művészet. A faluban sorakozó fekete házak egytől-egyig bonyolult, hagyományos, fehér mésszel rajzolt mintákkal vannak díszítve, írja az Atlas Obscura.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Flickr/Mr. Theklan
Fotó: Flickr/Mr. Theklan

Noha Čičmany község a XIII. századból származik, a házak csipkés, geometriai és stilizált mintákkal való ékesítése jóval később lett hagyomány. Körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a lakosok fehér meszet kezdtek használni a sérült falak javításához, a falak épségének megőrzéséhez.

A házak sötét falán kirajzolódó fényes mész képe lenyűgöző volt, ezért egy idő után az emberek tudatosan kezdték a különböző motívumokat a falakra felrajzolni, kezdetben véletlenszerűen, majd ügyelve arra, hogy végül mindenhol egységes minta legyen a faváz szerkezeteken.

Fotó: Wikimedia Commons

A kis utcákban sorjázó épületek valójában nem is nagyon régiek, mivel 1921-ben egy tűzvész nagy pusztítást végzett a faluban, így a házak nagy részét a szlovák kormány segítségével felújították, hogy Čičmany megmaradhasson olyannak, amilyen évszázadok óta volt.

A népi építészet remekeit 1977-ben védetté nyilvánították. Barokk temploma a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült 1798-ban, azonban 1588-ban öntött harangja arra utal, hogy sokkal régebbi eredetű. Orgonája 1738-ban készült.

A Szlovákia északnyugati részén található községben található még egy XVIII. században épült kápolna, valamint egy XVIII. századi barokk-klasszicista kastély is, a falumúzeumban pedig megtekinthető a község gazdag néprajzi anyaga.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Flickr/Petra Gregorová
Fotó: Flickr/Petra Gregorová

A csodás házak megőrzése mellett a község fesztiválok, népzene és a művészet hagyományainak fenntartását is szolgálja, valamint népszerű síközpont is.

Fotó: Flickr/Mr. Theklan
Fotó: Flickr/Petra Gregorová
Fotó: Pixabay
Csodás parasztházak, melyek minden porcikájukban őrzik a hagyományt
Amikor felsejlik a múlt minden szépsége. Kívül és belül.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik