Kertünk-Portánk

Kiskerteknek gyűjtik a kávézaccot Győrben

Komposztként, cserepes virágok nevelésekor is jól fel lehet használni.

Győri vendéglátóhelyeken már nem kidobják, hanem összegyűjtik a kávézaccot, hogy továbbadják gazdálkodóknak vagy a cserepes virágokat nevelőknek.

A „Kávézacc ajándékba” című programról a Kisalföld írt. A Morgen Győr kávézó működtetői, Kámán Ágnes és Hargitai István állnak a háttérben és díjmentesen adják tovább a kávézaccot. A Herman Ottó utcai vásárcsarnokban az átadási és átvételi helyet a Koffeinfutár – San Paolo biztosítja az alsó szinten. A programhoz egyre többen csatlakoznak.

Használt kávékapszulákat hasznosítanak minőségi zöldségekhez
A zacc komposztkeverékbe történő újrafelhasználására csökkenti a pazarlást és a szén-dioxid-kibocsátást, valamint rendkívül költséghatékony.

A kávézaccot kiskertben szórják szét, érdemes komposztként használni. A kifőzött kávé nitrogénben gazdag tápanyag, lebomlásakor értékes káliumot és foszfort bocsát ki, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, elriasztja a csigákat, az apró rovarokat.

A környezetvédelem megtérülő befektetés is lehet amellett, hogy mindegyikünknek tennie kellene bolygónkért

– mondta Hargitai István.

Kiemelt kép: Pixabay

Kiütheti a hagyományos kotyogóst a kapszulás kávéfőző a piacról?
Nincs párja a kotyogósból előbugyborékoló friss kávénak. Vagy mégis?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik