Kertünk-Portánk

Tavaszi zsongás: már szorgosan gyűjtik a virágport a méhek

A virágpor begyűjtése látványnak sem utolsó.

Előbújtak a méhek, akik beporozzák a virágba borult gyümölcsfákat és gyűjtik az életükhöz nélkülözhetetlen virágport is.

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában. A legújabb kutatások szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem csupán a házi méhcsaládok, hanem a vad beporzók – így hazánkban is leginkább a vadméhek – beporzásban játszott szerepe is jelentős. A házi méh jelenlététől függetlenül is nagymértékben vesznek részt a beporzásban, egyes termesztett növényfajok esetében pedig kifejezetten rájuk van szükség.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A virágpor begyűjtése látványnak sem utolsó. A méh ezt gyakran a levegőben lebegve végzi, hogy lábait zavartalanul használhassa a virágpor összekefélésére. A virágport a méhek rendkívül alaposan válogatják ki a legjobb minőségű szemcsék millióiból.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

6-8 hónap alatt minden család körülbelül 18-28 kilogrammot gyűjt össze, a legnagyobb mennyiséget májusban és jüniusban, amikor a legtöbb lárvát kell táplálni.

A cikkünkben látható – az MTI munkatársa által készített – felvételek Budapesten készültek virágzó cseresznyefánál 2020. április 18-án.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Magyar mérleg: évente egy kilogramm mézet fogyasztunk
Országos kampány kezdődött a mézfogyasztás népszerűsítésére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik