Sokan sikeresen szaporítják növényeiket gyökereztető hormon nélkül, mások azonban neki se állnak, míg be nem szerzik a megfelelő számozású “Incit” gyökereztető port, ami a növények gyorsabb gyökereztetését segíti. Másik alternatívát jelenthet a méz, amiről mindenki tudja, hogy milyen finom az édességekben, teában, de azt talán kevesebben, hogy olyan enzimeket tartalmaz, amik serkentik a növények növekedését.
A gazigazító oldala azoknak segít, akik szeretnének dugványozni, de épp nincs kéznél a gyökereztető por, vagy éppen elfogyott.
Gyökereztessünk mézzel
A méz antibakteriális hatását mindenki ismeri, számtalan helyen olvashattuk, hallhattuk, hogy természetes fertőtlenítő, gombaölő, és a legtöbb háztartásban meg is található. Talán épp ez az oka, hogy “gyökereztető hormonként” is sikeresen használható.
Recept
1 csésze termelői méz
2 csésze forró víz
Keverjük össze a mézet a forró vízzel, hogy feloldódjon, majd hagyjuk kihűlni. A kiválasztott növényről vágjunk le körülbelül 45 fokos szögben egy rövid ( 10-20 cm) ágat. Az alsó leveleket távolítsuk el. Ezután a dugványt mártsuk a mézes folyadékba és helyezzük virágföldbe. A megszedett dugványokat készítsük elő, az alsó levélpárokat távolítsuk el, és egyszerűen állítsuk bele a mézes víz keverékbe. Közben az ültetőközeget készítsük el, és töltsük meg vele a cserepeket.
Ezután a dugványainkat helyezzük az előkészített cserepekbe úgy, hogy ceruzával kis lukat fúrunk, és ebbe állítjuk bele a dugványt. A mézes vizet nem kell lemosni, egyszerűen kivesszük a pohárból és betesszük az előkészített lukba. Az ujjunkkal tömörítsük a szár körül a talajt, majd locsoljuk be. Ezután nincs más dolgunk, mint kivárni, hogy a dugványok gyökeret eresszenek.
Címlapfotó: Pixabay