Kertünk-Portánk

Hétvégére megérkezik az üzletekbe és piacokra a friss magyar szamóca

Az enyhe tél és tavasz kedvezett a gyümölcsnek, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít a fagyok ellenére is.

Már kapható lesz a hétvégétől a friss magyar szamóca a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban, a hazai termés várhatóan június közepéig-végéig kitart majd – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az agrárkamara keddi közleménye szerint idén az enyhe tél és tavasz kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít a fagyok ellenére is.

A piacokon jelenleg elsősorban kilózott lédig kiszerelés fogy, az áruházakban továbbra is 250-500 grammos zárt csomagolású termékek kaphatók, de igény mutatkozik a családi csomagokra, azaz a 2 kilogrammos kiszerelésekre is, ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta

– tették hozzá.

4 ezer forintért kínálják a fűtött fóliákban érett földieper kilóját
Jó egy hónap múlva megjelenhet a piacokon a szabadföldön termesztett gyümölcs is.

Ismertették, hogy a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba három fázisban érkezik: a héten a részben fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.

Kitértek arra is, hogy a tavalyi adatok alapján a magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektárt tesz ki, az időjárás függvényében pedig évente 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Számos termelő tervezi, hogy “szedd magad” akciót indít majd, természetesen az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett. Többen gondolkodnak házhozszállítás elindításában, de ez az 500 grammos csomagok kiszállításánál nem igazán gazdaságos, az alacsony üzemanyagárak ellenére sem

– írta a NAK.

Kiemelt kép: Pixabay

Sütés nélkül készül a mutatós és finom epres túrótorta
Gyorsan elkészíthető és minden alkalomra tökéletes választás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik