Kertünk-Portánk

Kinyitottak a szedd magad meggyföldek, itt az országos lista

A szezon július közepéig is eltarthat.

A nyári hazai gyümölcsszezon az eperrel kezdődött, mely napjainkra lecsengett. A hajrában az esős idő nem kedvezett a gyümölcsnek, a szedd magad akció keretében azonban sokan éltek a saját szedés lehetőségével.

Június első napjaiban kinyitottak a szedd magad meggyföldek is. Azóta folyamatosan tárják ki kapuikat a gazdaságok az érdeklődők előtt és a tervek szerint – a különböző meggyfajták érésének megfelelően – július közepéig eltarthat a szezon.

Bár a szedd magad akciókat nem befolyásolja, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. az ország nagyobb meggytermesztőinek becsléseire alapozva úgy látja, hogy a tavalyihoz képest a termés idén kétharmadára esik vissza. A hazai összmeggytermés 60 százalékát adó északkelet-magyarországi gyümölcsösök virágainak fele ugyanis elfagyott, míg Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson szinte totális volt a fagykár, legfeljebb a fák koronáin maradtak meg a virágok.

Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad.

Ennek ellenére a szedd magad meggyföldek várják a látogatókat, az előzetes bejelentkezés azonban ajánlott.

Amit fontos tudni: a jelenlegi járványhelyzetben a biztonsági előírások – távolságtartás, maszk használata – betartása a vonatkozó kormányrendelet értelmében a szedd magad akciókon is kötelező.

A szedd magad meggyföldek listája

IDE KATTINTVA

található.

Kiemelt kép: Pixabay/Zsuzsu

Roppanós és mézédes a Szankon mártott kézműves konyakmeggy
Az Ízek Házában Magyarországon páratlan módon készül ez az édesség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik