Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időre-időre jelentkezik a kertjében termő különleges vagy feledésbe merült növények bemutatásával, melyeket akár a konyhában, akár egészségvédő teaként használhatunk.
Rebarbara
Ezútta régi idők újra felfedezett növényét, a rebarbarát mutatja be a szakember. Levele ugyan mérgező, ám gyökere gyógynövény, szára pedig kitűnő zöldség növény! Küllemre a lapulevélre hasonlít, de nem az. Gyümölcsként is fogyasztható, kompótnak kitűnő.
Március április a magültetési ideje, a töveket októberben szedjük szét, és rügyenként ültessük. Nálam ez az időpont vált be legjobban. Nem sok tennivaló van vele, mindenesetre célszerű tisztán tartani és a virágszárakat érdemes folyamatosan kitördelni, mert csak akkor hoz szép levélnyeleket. Ha már megkezdődött a virágszár képződés, akkor a növény rossz ízű lesz.
Ha magról ültetjük, akkor az első évben hagyjuk a növényt megerősödni. A második-harmadik évtől szedhető. Mivel nagy levele van, így sokat párologtat, ezért szárazabb években, célszerű bőven locsolni. A pangó vizet viszont nem szereti.
Gyógynövényként régóta ismert növény. Hashajtóként használható. Használható gyapjú festésére is.
A főzésnél vigyázzunk, mert könnyen széteshet. A neten számos recept kelleti magát, érdemes bármelyiket elkészíteni, mert nagyon finom!
A rebarbara termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.
Kiemelt kép: Grosz Tamás