Kertjének egyik kedvelt növényét mutatja be olvasóinknak Grosz Tamás, aki korábban több növényritkaság termesztésével is megismertette már az érdeklődőket.
A nagykörűi hobbikertész ezúttal egy aromás, uborka ízű leveleivel és gyönyörű égszínkék, citromízű virágaival büszkélkedő növény titkait árulja el.
Borágó
A borágó 30–160 centiméterre növő, egynyári növény. Főgyökere répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerekkel. Levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, az alsóknak hosszú nyelük van. Könnyen szaporodó, magról állandóan megújul, fele hosszukra visszavágva, új hajtásokat hoz. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják.
Virága égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér. Az ötszirmú, csillag alakú pártából kilógnak a fekete porzók. A magház négy részre tagolódik, mindegyikben 1-1 résztermés fejlődik. Ezek 4-6 milliméter hosszúak, ovális alakúak, sötétbarna színűek, 2-3 évig csíraképesek. Éréskor könnyen pergő, így a magok begyűjtésénél oda kell figyelni!
Közepesen melegigényes, a magok csírázása már 10 Celsius fok fok felett megindul. Fényigényes. Magasabb hőmérsékleten – 30 Celsius fok) gyorsan öregszik és levele elveszíti ízletességét. Nulla fok alatt elfagy. Árnyékban, fényszegény körülmények között a virágok nektárhozama jelentősen csökken és a rossz megtermékenyítés miatt gyenge a maghozama.
Nem árt öntözni is, mert levele így zsenge marad. A jó vízgazdálkodású talajt szereti. Kapálni csak a az elején kell mert később a növény – ha egymás mellé ültetjük, akkor – zárja a fényt a talajon és a gyomokat elnyomja. Csak egyszer kell elültetni a kertben. A következő évben magától kel, így gyomosodásra hajlamos!
Magas ásványi só tartalma miatt a népi gyógyászatban vese és hólyagbántalmak ellen használják. Az ecetet enyhén kékre színezi és aromásítja. Külsőleg gennyes pattanásokra, kelésekre, borogatásokra is jó. Virága jó mézelő, jégkockába fagyasztva koktélok díszítője.
Grosz Tamás receptje: tejfölös uborkasaláta borágóval
Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 5-6 fiatal borágólevél, 1 gerezd fokhagyma, tejföl, só, cukor, ecet, bors.
A legyalult uborkát és a megmosott, felaprított borágólevelet besózzuk, megcukrozzuk és beletörjük a fokhagymát. Jól összekeverjük, 1 órai állás után kinyomkodjuk az uborkát és a borágóleveleket. Ezután ráöntünk egy kevés ecetet, tejfölt, összekeverjük, majd borssal meghintjük.
A borágó termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.
Kiemelt kép: Grosz Tamás