Kertünk-Portánk

300 kockaházat épített fel a sarkadi mester

Sárközi Sándor régi motoros a szakmában.

Nemrégiben vette át a Sarkadért kitüntetést Sárközi Sándor építési vállalkozó, a Sarkadi Ipartestület elnöke, aki vallja: egy jó kőműves mindig keresett lesz, írta a Beol.

A 70-es években sorra építették a kockaházakat Sarkadon és Békés megyében, Sárközi Sándor számításai szerint ő mintegy háromszáz építésében vett részt.

Két típus volt akkoriban, a 7-es és a 19-es, előbbi kisebb, utóbbi nagyobb. Ezek jellemzően két és fél szobások voltak, fürdőszobával és konyhával, valamint hosszú folyosóval, amit az észszerűséget követve később felváltott a nappali

– mondta a portálnak a mester.

A szakembernek nincs kedvence a megépített házak közül, mindegyiket szereti, és örül, ha most is jó állapotnak örvendenek.

Dózerolás helyett csodát tettek a romos, öreg házzal
Ha valaki igazán kitartó, nincsen lehetetlen.

Sárközi Sándor régi motoros a szakmában. Az ő vezetésével épült meg Újszalontán a református templom, valamint újult meg Békés megye legkisebb településének polgármesteri hivatala, valamint a makói református templom és az orosházi evangélikus templom, de dolgozott a főváros környéki Nagykovácsiban, illetve Hévíz mellett is.

A változatosság a kőműves szakma szépsége, hiszen sokfajta épület van, a lakóházaktól az irodákon, a sportcsarnokon, a gyárakon keresztül a kórházakig, ám egy közös van bennük: mindegyiket emberi kéz alkotta

– hangsúlyozta a vállalkozó.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sokszínű vidék/Magai Beáta

Lelke van a nagyszülők megmentett parasztházának
Az igényesen felújított téti porta vendégházként működik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik