Kertünk-Portánk

Rémálom Igalon: erdei siklók költöztek egy családi házba

Erdei siklók leptek el egy igali családi házat, melynek lakói kiköltöztek az ingatlanból a kígyók miatt, írja a sonline.hu.

Balogh Zsanett a lap megkeresésére arról beszélt, egy hete kezdődött a szülei kálváriája, amikor a házukban több siklót fedeztek fel. Az állat a fürdőszobába és a nyári konyhába is beköltöztek.

Először elbontottunk két fa melléképületet, majd megkezdtük a nyári konyha födémjét, de továbbra sem tudjuk, honnan jöhetnek, most kibontjuk a fürdőkádat is

– mesélt a család kellemetlen élményeiről a nő.

A biztosító azt mondta nekik, siklóra nem érvényes a biztosításuk, pedig az állatok miatt több bontásra is szükség volt, ami nem kevés költséget jelentett számukra. Az elmúlt időszakban az édesapa betegsége miatt minden tartalékuk elfogyott, az újjáépítésre nem maradt. Bíznak abban, hogy az önkormányzat segít nekik.

Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park őrvezetője vadkamerákkal kezdte el megfigyelni a kígyókat és többször is járt már a házban.

Több tíz erdei sikló jutott be az ingatlanba. Azt gyanítjuk, hogy a falon lévő repedésbe költöztek be, de nem tudjuk, milyen mélyek a járatok

– mondta a lapnak.

A levedlett siklóbőrök a féltetős konyha belső álmennyezete, illetve külső héjazata közül kerültek elő, amelyek 60-100 centis kifejlett példányoktól származtak.

Szegvári Zoltán kiemelte: a gondozott, rendezett udvarú ingatlan a falu szélén fekszik, egy patakvölgy felett, környezetében kedvező életterek kínálkoznak a védett hüllőfajoknak is.

Azt is elmondta, az ősz beköszöntével a siklók levedlik bőrüket és magasabban fekvő védett, megfelelő klímával rendelkező üregeket keresnek a téli vermelésükhöz.

Előfordul, hogy ingatlanokat lepnek el, sokszor észrevétlenül tavasszal távoznak is, jelenlétük nem veszélyes, nem támadnak, nem terjesztenek betegséget, de sokan irtóznak tőlük, a kutyák és a baromfik tartásával távol tarthatók a háztól

– zárta szavait a szakember.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik