Kertünk-Portánk

Fűzfavesszőbe öltöztetett egy falusi házat a kertszobrász

Négy tonna anyagot használt fel a remekműhöz.

A Szlovákiában, az Érsekújvár melletti Naszvadon élő Julius Lalák Gyula vesszőfonó mester már Magyarországon is többször megmutatta tudományát. A “kertszobrász” remekeit sokan csodálják, bárhol is alkot természetközeli kapukat, kerítéseket, udvarokat és tereket.

A mester legutóbbi nagy munkáját a cseh-szlovák határ közelében fekvő Bresztovecen (Brezóvölgy) valósította meg, ahol a takaros falusi családi házat öltöztette fűzfavesszőbe.

Eredetileg csak a teraszról volt szó, ám annak elkészültével a család azt kérte, hogy a kapukat és ház melletti részt is kerítsem be. Utána én javasoltam, hogy az egész telket sem lenne haszontalan fűzfavesszővel körbevenni, és felvetésemre rábólintottak

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a mester.

Összesen mintegy 160 métert font be a kertszobrász, melyhez közel négy tonna vesszőt használt fel.

Ilyen munkáknál 5-6 éves energiafűzet használok. Ennek a fűznek a kérge nem hámlik le, kiszáradás után szürkésbarna lesz. Ilyenkor kell kezelni lenolajjal a nedvesség ellen, akkor átváltozik barnává, majd idővel sötétbarna lesz

– fűzte hozzá Julius Lalák Gyula.

A munkálatok tavasszal kezdődtek, de az időjárás és néhány technikai dolog hátráltatta a kivitelezést. A remekmű négy hónap alatt készült el, ám emiatt nem bánkódott a család, akiknek nagy örömet jelentett, hogy fűzfavesszőbe öltözött kicsinyke birtokuk.

További képek a takaros portáról

Galéria

Fotók: Julius Lalák Gyula

Fűzfavesszőből is készülhet gyönyörű karácsonyfa
A kreativitásnak egy mester életében sincsenek határai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik