Kertünk-Portánk

Termesszék velem: ehető krizantém, amely salátának is kiváló

Erőt megőrző és hosszú életet adó növényként tartják számon.

Grosz Tamás hobbikertész olykor ritkaságnak, máskor hagyományosnak mondható növényei közül az elmúlt hónapokban már bemutattunk néhányat. A nagykörűi szakember ezúttal egy könnyen termeszthető , ehető virágot ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Húszmilliónál több szál krizantém kerül a temetőkbe a napokban
Egyre inkább nő az igény a különleges virágú növények iránt.

Ehető krizantém

Mediterrán eredetű dísznövény az ehető krizantém, amely dekoratív és ízletes zöldségféle. Kiváló salátanövény, ráadásul nem csak ehető, hanem finom is! Íze pikánsan fanyar, erősen aromás, a zellerre emlékeztet.

Virága egyszerű, a százszorszépre emlékeztető fészekvirág. Közepe sárga, szirmai fehérek. Ha szétmorzsoljuk, erősen csípős illatot áraszt.Június- júliustól hozza egész őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is.

Szára magas, karcsú, barázdált, elágazó szürkészöld, mindegyik száron egy virágfészekkel. Magassága 80 centi-1.20 méter közötti. Érdemes olyan növények közé ültetni, amelyek férgesedésre, kukacosodásra hajlamosak, mert ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja.

Akár helybe is vethetjük mintegy 1-3 milliméter mélységbe március végén, április elején.  Gyors növekedése miatt későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük.  Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-három hetente vetni, tavasztól őszig. Érdemes félárnyékos helyen nevelni, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket kevésbé bírja.

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
Fedezzük fel a virágok sokszínűségét és kellemes ízvilágát, és használjuk bátran.

Érdemes rendszeresen öntözni is, mert a szárazság hatására megkeseredhet a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben.

Vethető nagyobb cserépben is. Ha ezt a módszert választjuk, a magvetés–palántanevelés március elején esedékes, a lakásban/fóliában/üvegházban jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a felszínre, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat.

A csírázás 10 fok feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki! Érdemes lecsipkedni a hajtásokat, mert így bokrosodásra késztethetjük. A gyenge fagyokat képes elviselni.

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt virága – főleg a sárga változaté – kellemes, üdítő teát ad. Salátának a kínai konyha receptje szerint úgy készíthetjük el, hogy egy rövid ideig forró vízbe mártjuk. Főzni nem szabad, mert megkeseredik!

Gyógyhatása

Erőt megőrző és hosszú életet adó növényként tartják számon. Sárga virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

Antioxidánsokat is tartalmaz – de mérgező dioxin-tartalmat is igazoltak ebben a növényben – bár nem veszélyes mértékben.

Termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

250 fajta nőszirom illatozik a nagykörűi virágkertész birtokán
Miheller Balázs gyűjteménye ritkaságnak számít az országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik